2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

MCP BiH: Nastup srednjoškolaca RS-a u Beogradu iskorišten u političke svrhe

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP BiH) oštro osuđuje postupak bivšeg odbojkaškog reprezentativca i predsjednika Saveza za školski sport Srbije Željka Tanaskovića, koji je zloupotrijebio srednjoškolce Republike Srpske u političke svrhe, jer je, kako sam navodi u svojim medijskim istupima, kao predsjednik odbora u Svjetskoj sportskoj školskoj federaciji uspio izlobirati da srednjoškolci iz Republike Srpske nastupaju pod zastavom RS-a kao samostalne države na Svjetskom prvenstvu u fudbalu za srednje škole koje se ovih dana održava u Beogradu.

U saopćenju Ministarstva ističe se da je skandalozno da se kroz mlade i sport “i dalje nastavlja prezentirati politika manjeg bh. entiteta i Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini”.

– Mladi Republike Srpske ne mogu predstavljati jedan entitet na takmičenju gdje se okupljaju međunarodno priznate zemlje svijeta. Postavlja se pitanje i odgovornost Svjetske sportske školske federacije koja je dozvolila ovoliko uplitanje politike. Stoga je Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo protestno pismo u kojem izražavamo zabrinutost i razočaranost zbog situacije koju su i sami proizveli, te ih pozivamo na odgovornost jer su, namjerno ili ne, doveli u pitanje integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- OGLAS -

Iz Ministarstva postavljaju pitanje zašto službenim putem nije obaviješteno da se jedan entitet na tom takmičenju želi predstaviti kao država, te upućuje protest Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije koja, kako se navodi u saopćenju, “zajedničkim djelovanjem, sasvim svjesno i ciljano ruše integritet države Bosne i Hercegovine, dozvoljavajući i podržavajući nastup srednjoškolaca na svjetskoj smotri uime Republike Srpske kao države”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA