5 C
Sarajevo
25.04.2024

Dodik pisao Macronu: Šta nije napisao, a trebao je?

Dodik je izrazo nadu da će remek djelo gotičke umjetnosti biti obnovljeno kao što je to velikim dijelom učinjeno nakon što je izgorio biser srpske duhovnosti Hilandar na Svetoj gori, ili kao što su obnovljene stitine džamija koje su na prostoru RS-a minirane i spaljene tokom minulog rata, a koje su većim dijelom obnovljene nakon rata, nije napisao Dodik a trebao je.

Dodik je podsjetio da se srpski narod u svojoj istoriji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma postradalo više pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, ali je i izgorio biser srpske duhovnosti manastir Hilandar na Svetoj gori, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dodik nije napisao a trebao je da se jednako tako i bošnjački narod suočio sa uništenjem svih tragova duhovnog postojanja na cijelom prostoru Republike Srpske, gdje su u samo nekoliko mjeseci, jedna za drugom, porušeni i popaljen svi vjerski objekti muslimana.

- OGLAS -

“Hilandar je, kao i veličanstvena katedrala Notre Dame građen stotinama godina, od 12. do 14. vijeka, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelja od tada do danas je velikim dijelom obnovljen”, naglasio je Dodik, koji nije napisao, a trebao je, da je bošnjački narod sa svojim prijateljima nakon rata smogao snage da obnovi Ferhadiju – biser među džamijama u Banjoj Luci, koja je do temelja srušena početkom minulog rata.

Dodik je izrazio nadu da će se to ubrzo dogoditi i sa pariskim hramom posvećenom Bogorodici Mariji, prenosi Slobodna Bosna. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA