-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Hadžiefendić: Naša stranka i SBB nisu imali kalkulacija, svi ostali jesu

Riječi Mirsada Čamdžića, predsjednika Regionalnog odbora Naše stranke TK, najbolje oslikavaju način na koji je Savez za bolju budućnost pristupio pregovorima o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Zbog takvog nastupa, podsjećanja radi, Čamdžić je rekao da je SBB kao partner uvijek dobrodošao u tzv. Platformu 19, odnosno građansku koaliciju u TK.

“Upravo tako, najkorektniji i najiskreniji u ovoj priči o uspostavi vlasti u TK od samog početka su bili SBB i Naša stranka, što je potvrdio i sam Čamdžić. Drugi su od početka imali neke kalkulacije, koje nisu bile baš iskrene prema ostalim sudionicima pregovora” – kaže Hadžiefendić.

- OGLAS -

Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a, na konferenciji za novinare u petak, stekao se utisak, krivicu za raspad Platforme 19 prebacio je na SBB, čiji su predstavnici bili na svim pregovorima nudeći konkretne prijedloge za prevazilaženje problema koji koče proces formiranja vlasti.

“Jako nekorektna izjava jer, ako je iko pokušao prebaciti bilo kakvu krivicu na SBB, trebao je znati da samo bili najiskreniji i najotvoreniji partner za pregovore i da smo se odazvali na sve pozive SDP-a te da sam bio prisutan na svakom sastanku, za razliku od DF-a, čiji predstavnici nisu htjeli doći na dva posljednja sastanka. Nisu željeli biti zajedno s ostalim strankama iz bloka. SBB, ponavljam, nije ni najmanje kriv za raspad bloka jer se, izgleda, zaboravilo ko je vodio, odnosno ko je trebao da vodi ove procese. U toj ulozi SDP se nije najbolje snašao i to je jedan od razloga raspada bloka, iako nije jedini razlog” – objašnjava Hadžiefendić.

No, Bijedić je u daljnjem izlaganju naveo kako SDP nije u sukobu sa SBB-om, a na insistiranje novinara ko je u „sukobu“, odgovorio je da je riječ o DF-u.

“To je tačno. SBB ima izuzetno korektne i dobre odnose sa SDP-om na svim nivoima i šteta je velika što se nisu upravo te dobre relacije iskoristile za koalicioni kapacitet koji bi sigurno dao dobre rezultate u budućnosti.”

Hadžiefendić ističe kako su predstvnici DF-a propustili posljednje sastanke u Tuzli te da je to jasna poruka kako su sve vrijeme računali na saradnju sa SDA.

“Oni su to jedne prilike i potvrdili kao odgovor na našu konstataciju da nas ima devet u Skupštini TK. Odmah su odgovorili kako njih ima 12, odnosno 9 SDA + 3 DF. U posljednje vrijeme, unazad nekoliko mjeseci, svjedoci smo ničim izazvanih izuzetno teških optužbi, kvalifikacija i svega onog negativnog i prljavog što na raznoraznim portalima, portalčićima, Facebook profilima visoki dužnosnici DF-a adresiraju na račun SBB-a, članova i rukovodstva SBB-a. Ni na jednu tu prljavštinu nismo odgovarali, ali više šutjeti nećemo” – decidan je on.

SDP će zastupnicima u Skupštini TK predložiti formiranje „manjinske vlade“ kao rješenje iz nužde, a SBB će, kako navodi Hadžiefendić, razmotriti novonastalu situaciju i izložiti činjenice na višim organima stranke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA