Vijesti
(UŽIVO) Joe Biden stigao je u Bijelu kuću: Šefovi EU čestitali Bidenu i Harris; Biden je već potpisao prve dokumente JOSEPH R. BIDEN danas je prisegnuo kao 46. američki predsjednik.

 

21:53 Joe Biden stigao je u Bijelu kuću

S njim je i supruga Jill te Kamala Harris i njezin suprug. Dočekala ga je vojska i bend.

Sada slijedi virtualna parada, odnosno virtualna predstava koja je snimana diljem SAD-a, a na kojoj će nastupati orkestri, bendovi, pjevači, plesači...

Očekuje se da će Biden svoje prve odluke potpisati oko 23.15 sati po našem vremenu.

21:19 Biden je na putu prema Bijeloj kući

  

21:03 Šefovi EU čestitali Bidenu i Harris

Čelni ljudi europskih institucija čestitali su danas novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris na preuzimanju dužnosti.

20:59 Evo što će se događati u idućim satima 

21:15 (po našem vremenu) Joe i Jill Biden te Kamala Harris i njezin suprug Doug Emhoff bit će otpraćeni u Bijelu kuću.

23:15 Biden će potpisati prve odluke

23:45 Biden će potpisati predsjednička imenovanja na virtualnoj ceremoniji

01:00 Bit će održan prvi brifing s novinarima

02:48 Biden i Harris će govoriti na inauguracijskom programu u Bijeloj kući.

20:35 Biden je već potpisao prve dokumente

Biden je u zgradi Kongresa ranije već potpisao tri dokumenta.

Radi se o proklamaciji o inauguraciji, nominaciji za članove kabinete i nominaciji za druge dužnosničke pozicije.

20:33 Twitter račun američkog predsjedništva predan Joeu Bidenu i njegovoj ekipi

Službeni Twitter računi američkog predsjednika Joea Bidena, potpredsjednice Kamale Harris i njihovih supružnika aktivirani su u srijedu, nakon četiri godine obilježene svakodnevnim tvitovima Donalda Trumpa, koji više ne može objavljivati na toj mreži.

"Račun @PresElectBiden je postao  @POTUS (akronim za predsjednika Sjedinjenih Država ) i račun @SenKamalaHarris je postao @VP", rekao je glasnogovornik platforme.

"Spremna za dužnost", tvitala je prva američka potpredsjednica, Kamala Harris, nekoliko minuta nakon polaganja prisege u Washingtonu.

Jill Biden, supruga novog predsjednika, dobila @FLOTUS (prva dama Sjedinjenih Država) a otvoren je račun i za Douglasa Emhoffa, supruga Kamale Harris: @SecondGentleman.

"Nema vremena za gubljenje u rješavanju kriza s kojima smo suočeni", napisao Joe Biden i svom prvom predsjedničkom tvitu. 

Račun Joea Bidena @POTUS sada prati 2,4 milijuna korisnika, i taj broj brzo raste, ali daleko je manji od 88 milijuna pratitelja osobnog računa Donalda Trumpa prije nego je ukinut, nakon čega ga je Twitter trajno udaljio.

Trump je koristio Twitter za širenje tvrdnji o izbornoj prijevari i odbijao priznati poraz.

Krajnji potez Twittera bio je gašenje Trumpova profila nakon nereda na Kapitolu što je izvršni direktor te platforme Jack Dorsey opisao kao "ispravnu" odluku, ali "opasan presedan". 

20:31 Biden stigao u Virginiju

Biden je stigao na nacionalno groblje Arlington gdje će položiti vijence u društvu Baracka Obame, Georgea W. Busha i Billa Clintona te bivših prvih dama.

20:16 Trump uoči odlaska odlučio da Tajna služba mora pola godine štititi svu njegovu djecu

Sad već bivši američki predsjednik Donald Trump je na samom kraju svog mandata donio zanimljivu odluku.

Kako javlja CNN, Trump je uoči završetka mandata potpisao memorandum kojim je produljio trajanje zaštite Tajne službe, posebne agencije zadužene za sigurnost predsjednika, na svu svoju djecu.

 Naime, obično se šestomjesečna zaštita djece odlazećeg predsjednika odnosi na djecu do 16 godina starosti, ali zbog Trumpova memoranduma Tajna služba će svu njegovu djecu štititi još pola godine. 

20:14 Biden na putu prema Arlingtonu

Biden je na putu prema nacionalnom groblju Arlington gdje će položiti vijence u društvu Baracka Obame, Georgea W. Busha i Billa Clintona te bivših prvih dama.

20:03 Koji će biti Bidenovi prvi potezi

Biden će danas potpisat niz uredbi prvog dana svog predsjedanja, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu, najavio je njegov budući šef kabineta Ron Klain.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom. Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost u januaru 2017. godine.

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe, no istaknuo je da se odnose na četiri prioriteta Joea Bidena, a to su borba protiv pandemije koronavirusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje gospodarstva i borba za socijalna i rasna pravda.

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donijet će uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti. 

Na ekonomskom planu Joe Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe, povezane s pandemijom.

Novi predsjednik nastavit će s nizom drugih dekreta tijekom prvih deset dana svog predsjedanja, do 1. veljače, dodao je Klain.

"Ove mjere olakšat će milijune Amerikanaca koji pate od ove krize", objasnio je budući šef kabineta. "Novoizabrani predsjednik Biden će djelovati, ne samo da poništi najozbiljniju štetu koju je Trumpova administracija napravila, već i da zemlju pomakne naprijed."

Biden je obećao da će zaklopiti stranicu Trumpovog drskog i beskompromisnog ponašanja i vratiti američku politiku u stanje uljudnosti. 

Planira obrnuti ključne Trumpove politike - vratiti SAD u Pariški klimatski sporazum i poništiti povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije. 

19:30 Šta slijedi sada?

Novi predsjednik i potpredsjednica su nakon inauguracije otišli u zgradu Kapitola, u kojoj su smješteni Kongres i Senat.

Nakon potpisivanja dokumenata u Kapitolu Biden i Harris će izvršiti smotru vojnika ispred zgrade Kapitola. Potom će Biden i njegova supruga otići prema Nacionalnom groblju Arlington gdje će, u društvu bivših predsjednika Bushevih, Obame i Clintona te njihovih supruga položiti cvijeće na grob neznanog junaka.

Potom će predsjednika vojska otpratiti do Bijele kuće, gdje će počasna straža dočekati novog predsjednika.

18:50 Bidenov prvi predsjednički tvit

Biden je objavio prvi tvit na službenom profilu predsjednika.

"Ne možemo tratiti vrijeme, moramo se odmah boriti s krizom koja je pred nama. Zato danas odlazim u Ovalni ured i odmah krećem s poslom", napisao je novi predsjednik Biden.

18:35 Ceremonija je gotova.

18:33 Promjene na Twitteru

Twitter je napravi promjene na službenim profilima Bijele kuće.

@Transition46 je postao @WhiteHouse
@PresElectBiden hje postao @POTUS
@SenKamalaHarris je postao @VP
@FLOTUSBiden je postao @FLOTUS
@PressSecPsaki je postao @PressSec
Uveden je novi profil @SecondGentleman

18:35 Country zvijezda Garth Brooks sada izvodi Amazing Grace

"Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni nikad više"

"U svakom od tih trenutaka dovoljno nas se okupilo kako bismo išli prema naprijed. Povijest, vjera i razum pokazuju prema naprijed. Moramo se vidjeti ne kao neprijatelje, nego susjede. Moramo zaustaviti sukobe i smanjiti temperaturu. Bez jedinstva nema mira, ima samo kaosa. Ako se ujedinimo, uspjet ćemo", rekao je

"Danas krenimo zajedno iznova. Počnimo slušati i poštovati jedni druge. Moramo odbaciti kulturu u kojima se manipulira činjenicama ili ih se čak i izmišlja", rekao je.

"Moji dragi Amerikanci, vjerujem da je Amerika puno bolja od ovoga. Kad naša Unija visi na rubu, mi stojimo ovdje. Ovdje smo gdje je dr. King govorio o svom snu. Danas obilježavamo prvu ženu na mjestu potpredsjednice, nemojte mi govoriti da se stvari ne mijenjaju", rekao je.

"Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni nikad više", rekao je.

"Svima onima koji me nisu podržavali - molim vas da me saslušate. Ako se i dalje ne slažemo - neka bude tako.. To je Amerika. Pravo da se ne slažemo je jedna od najvećih snaga ove zemlje. Obećajem vam ovo - bit ću predsjednik svih Amerikanaca, svih. I borit ću se jednako za one koji su me podržavali kao i za one koje nisu", rekao je.

"Protekli mjeseci naučili su nas bolnu lekciju - postoji istina i laž. Laži koje se izgovaraju kako bi se došlo do moći i profita. Ali vođe su prisegnuli Ustavu, kako bi obranili istinu i pobijedili laž", rekao je.

17:52 Biden drži prvi predsjednički govor

"Ovo je dan Amerike, dan demokracije, dan povijesti i nade, dan obnove. Amerika je dorasla izazou. Danas slavimo trijumf demokracije. Volja naroda je ispunjena Naučili smo da je demokracija krhka, a danas je demokracija opstala", rekao je Biden.

"Hvala mojim prethodnicima iz obje stranke, iz dubine srca. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje, ali ovdje mu odajemo poštovanje. Upravo sam prisegnuo, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington. Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tijekom stoljeća toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka", rekao je.

"Izgubljeni su milijuni poslova, zatvoreno je stotine tisuća firmi. San o pravdi za sve više neće biti odgađan. Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti", rekao je.

"Ono što nam treba je ono što je najteže dostići u demokraciji - jedinstvo. Jedinstvo. Danas je cijela moja duša u ovome, u ujedinjenju naše nacije i našeg naroda. Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome.", dodao je.

"Jedinstvom možemo postići velike i važne stvari - stvoriti poslove, učiti našu djecu u školama, poraziti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu. Znam da su sile koje nas dijele duboke i stvarne, ali one nisu nove. Naša povijest je stalna borba između američkog ideala - da smo svi stvoreni jednaki - i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma", rekao je.

DETALJNIJE ČITAJTE OVDJE 

17:48 Joe Biden je novi američki predsjednik

Joe Biden prisegnuo je za novog američkig predsjednika.

  

 

17:40 Kamala Harris položila zakletvu za potpredsjednicu

  

 

17:32 Sveštenik drži govor, Lady Gaga će otpjevati himnu

"Danas priznajemo svoje prošle grijehe i obvezujemo se da ćemo brinuti jedni za druge, posebno za one kojima je najteže", rekao je svećenik. 

17:23 Senatorica Amy Klobuchar drži govor

Senatorica Amy Klobuchar drži pozdravni govor na ceremoniji.

"Ovo je dan kada se naša demokracija vraća i kada se Amerika vraća. Danas slavimo prvi potpredsjednicu, Kamalu Harris. Danas je sve moguće", poručila je Klobuchar.

17:21 Trump je sve pratio u avionu

Izvor blizak Trumpu kazao je da je Trump sve oko inauguracije pratio u avionu na letu za Floridu.

17:17 Biden je spreman za polaganje zakletve

Joe Biden je na Kapitolu. Svečanost inauguracije službeno počinje. Biden će uskoro položiti zakletvu.

17:12 Predstavljeni Pence i Kamala Harris

Predstavljeni su Mike Pence i Kamala Harris. Mediji javljaju da je Pence Harris u Bijeloj kući ostavio poruku.

Okupljeni su velikim aplauzom pozdravili novu potpredsjednicu Kamalu Harris.

17:02 Trump sletio na Floridu

Donald Trump sletio je na Floridu.

16:45 Oglasile se svjetske sile 

Pred inauguraciju novog američkog predsjednika, demokrata Joea Bidena, zemlje širom svijeta izrazile su opreznu nadu u obnovu odnosa sa Sjedinjenim Državama, dajući pritom prioritet vlastitim interesima, prenose svjetske novinske agencije. >> Opširnije

16:43h Agencija AP press  podsjetila je da je na današnji dan, prije 60 godina, Džon Kenedi promovisan kao 35. predsjednik SAD-a.  

16:44 Hiljade zastava umjesto ljudi 

Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u podne. Svečanost obično uživo prate stotine hiljada ljudi, ali ovoga puta očekuje se daleko manji broj promatrača zbog epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa koja je usmrtila više od 400 hiljada Amerikanaca.

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika odvijat će se uz nezapamćene mjere sigurnosti. U pustoj prijestolnici raspoređeno je 25 hiljada pripadnika Nacionalne garde.

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju. Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i golem broj pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu. 

National Mall, golema poljana koja vodi od Lincolnova spomenika do Kapitola, bit će zatvoren za javnost. Ondje se stotine tisuća Amerikanaca tradicionalno okupljaju kako bi pozdravili novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći.

U Bidenovom govoru nema prostora za Trumpa 

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana.

"Provodimo puno manje vremena razgovarajući i razmišljajući o Donaldu Trumpu i brinući se zbog njega nego što većina ljudi pretpostavlja", rekla je CNN-u Jen Psaki, buduća glasnogovornica Bijele kuće.

"Ovo je govor koji gleda u budućnost", kazala je ona o inauguracijskom govoru koji će Biden održati nakon prisege u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Tokom poslijepodneva Joe i Jill Biden položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

 

 

16:31  Obama je na Tviteru čestitao Bajdenu, uz poruku da je ovo "njegovo vrijeme".

 

16:30 Stigla je i Kamala Harris

16:28 Stigao Mike Pence

Potpredsjednik Mike Pence upravo je stigao na Kapitol na inauguraciju. Podsjetimo, Trumpa neće biti, ranije danas je napustio Bijelu kuću i otišao na Floridu.

16:20 Dojava o bombi na Vrhovnom sudu

Stigla je dojava o bombi u zgradi Vrhovnog suda, u tijeku su evakuiacije, javlja CNN. Zgrada suda nalazi se nasuprot zgrade Kapitola, gdje će Biden uskoro prisegnuti.

Dopisnik CNN-a javlja da je oko zgrade velik broj pripadnika Nacionalne garde. Naknadno je demantirana informacija da je zgrada suda evakuirana, dojava je bila lažna.

16:00h Novoizabrani predsjednik Džo Bajden stigao je u zgradu Kapitol hila.
 

 

 15:56h U zgradu Kapitola stigao je, sa svojom suprugom, bivši predsjednik Amerike Džerdž V. Buš.

15:06h CNN navodi, pozivajući se na izvore upućene u situaciju, da je Tramp ostavio pisanu poruku svom nasljedniku Džou Bajdenu.

Sadržaj poruke nije poznat.

15:00h Donald Tramp održao je oproštajni govor nakon što je napustio Bijelu kuću.

"Imamo najveću zemlju i najbolju ekonomiju na svijetu. Pandemija nas je pogodila teško, baš kao i cijeli svijet. Napravili smo nešto što se smatra medicinskim čudom, a to je vakcina protiv Kovida. Razvili smo ga u devet mjeseci umjesto u pet godina. Uskoro stiže još jedna vakcina", poručio je Tramp.

  

"Doviđenja, volimo vas i vratićemo se u nekom obliku", rekao je Tramp, kako prenosi Indeks.

Na kraju se zahvalio potpredsjedniku Majku Pensu i "velikim ljudima" iz Vašingtona, a s pozornice ga je ispratila melodija pjesme "YMCA" grupe Village People.

"Ovo su bile izvrsne četiri godine", rekao je on.

"Puno toga smo učinili zajedno. Želim zahvaliti svojoj porodici, prijateljima i zaposlenima. Ljudi nisu svjesni koliko ljudi rade, mogli su imati lakši život, ali su izabrali ovo", rekao je Tramp i dao riječ prvoj dami Melaniji Tramp.

"Biti vaša prva dama je bila najveća čast. Hvala vam na ljubavi i podršci. Bog blagoslovio vas, vaše porodice i ovu divnu naciju", rekla je Melanija.

"Ono što smo učinili bilo je nevjerovatno po svim standardima", rekao je Tramp prije nego je ukazao na promjene koje je uveo u vojsci, prenosi Indeks.

Tramp se u oproštajnom govoru pohvalio onim što smatra svojim postignućima.

"Da nas nije pogodila pandemija, imali bismo ekonomske brojke kakve još nisu nikad viđene. Berza je na višem nivou nego što je ikad bila prije pandemije. Dvaput smo izgradili ekonomiju. Vidjećete nevjerovatne brojke u budućnosti", rekao je.

14:32h Donald Tramp danas je posljednji put napustio Bijelu kuću u svojstvu američkog predsjednika.

Iza Bijele kuće dočekao ga je helikopter "Marine One", kojim je odletio prema bazi ratnog vazduhoplovstva Endruz.

Tamo će održati svoj posljednji govor u svojstvu predsjednika.

1 / 6 Foto: Reuters
14:16h Uskoro bivši potpredsjednik SAD, Majk Pens, neće doći na Trampovu oproštajnu ceremoniju u avionskoj vojnoj bazi Endruz.

Umjesto toga Pens će prisustvovati inauguraciji Džoa Bajdena i Kamale Haris, prenosi američki mediji.

Njegovi su pomoćnici za Vašington post rekli da bi bilo logistički izazovno da prisustvuje na oba događaja.

Pens je objavio galeriju kojom se oprašta od pozicije, a ni na jednoj slici nije Donald Tramp.

13:53h Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je danas "veliko olakšanje" nekoliko sati prije inauguracije Džozefa Bajdena za predsjednika SAD, navodeći da taj osećaj dijele mnogi u Njemačkoj.
 
13:15h Uoči inauguracije novog predsjednika SAD predsjednik Evropskog Savjeta, Šarl Mišel i predsjednica Evropske Komisije, Ursula fon der Lajen su ocijenili da će ponovo imati prijatelja u američkoj prijestonici.

 11:44h Bajden je najavio da će odmah vratiti SAD u Svjetsku zdravstvenu organizaciju i ponovo pridružiti svoju zemlju Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama. Takođe, ukinuće zabranu putovanja iz nekoliko zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom, podsjeća Indeks.

09:13h  Vašington je na dan inauguracije novog predsjednika zabarikadiran.

 
Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitili spomenici kao što su Bijela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne saobraćajnice.

Nešnal mol (National Mall), prostrana poljana koja vodi od Linkolnovog spomenika do Kapitola, biće zatvoren za javnost. Na tom mjestu se stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okuplja kako bi pozdravili novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći da dođu.

Prije 7 sati - 09:12h  Džozef Bajden danas polaže zakletvu u Vašingtonu, na istorijski dan koji će se odvijati uz strogi protokol i kulminirati u podne (18 časova po srednjeevropskom vremenu) kada će Bajden zvanično postati 46. predsjednik SAD.

Ceremonija inauguracije nazvana "Ujedinjena Amerika" neće biti kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima.

Bezbjednost u Vašingtonu će biti pojačana dok je Pentagon saopštio da će uputiti 20.000 vojnika Nacionalne garde.

Tokom prijepodneva 20. januara Bajden će prisustvovati misi u katedrali Sent Metju u Vašingtonu. On je pozvao da sa njim na toj misi budu i šefovi dva doma američkog Kongresa demokrate Nensi Pelosi i Čak Šumer i republikanci Kevin Makarti i Mič Mekonel.

Izabrani predsjednik će zatim ići u konvoju ka Kapitol hilu gdje ceremonija inauguracije počinje u 11.00 po lokalnom vremenu (17.00 po srednjeevropskom vremenu) na velikom podijumu postavljenom naspram Nacionalnog mola.

Nacionalnu himnu će otpjevati pop zvijezda Lejdi Gaga na stepenicama Kapitol hila, a pjevačica Dženifer Lopez će održati "muzički performans", prema navodima organizacionog odbora.

Džo Bajden i njegova potpredsjednica Kamal Haris će položiti zakletvu u 12.00 sati, zatim će predsjednik održati svoj inauguralni govor u kome treba da potvrdi svoju viziju o želji da pobijedi pandemiju, bolje rekonstruiše, ujedini i izliječi naciju, prema navodima organizacionog odbora.

Početkom popodneva Bajden će otići do nacionalnog groblja Arlington kod Vašingtona da položi vijenac na grob Neznanog junaka zajedno sa bivšim predsjednicima SAD Barakom Obamom, Džordžom Bušom i Bilom Klintonom i njiovim suprugama. Vratiće se u konvoju u Vašington.

Konvoj treba da stane na nekoliko desetina metara od Bijele kuće da dozvoli Bajdenu da uđe pješke okružen vojnom pratnjom. Tu će tokom popodneva potpisati prve predsjedničke dekrete.

Uveče će se Bajden i Kamala Haris obratiti naciji za vrijeme specijalne emisije koju će voditi vodi glumac Tom Henks. Specijalna emisija "Celebrating America" biće od 20.30 do 22.00 po američkom vremenu prenošena na kanalima ABC, CBS, NBC, CNN i MSNBC, kao i na JuTjubu.

Među gostima Henksa biće Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk i Demi Lovato.

Odlazeći predsjednik Donald Tramp dao je do znanja da neće prisustvovati inauguraciji. Polaganju zakletve neće prisustvovati ni bivši američki predsjednik, demokrata Džimi Karter (96) zbog poodmaklih godina.

 
 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.