Vijesti
(UŽIVO) Turski ministar vanjskih poslova: Požar je katastrofa za cijelo čovječanstvo (FOTO+VIDEO) Katedrala koju godišnje posjete milioni ljudi morala se početi renovirati nakon što su se u kamenu pojavile pukotine. Strahovalo se da bi joj struktura mogla postati nestabilna i opasna za ljude

(NAJNOVIJE INFORMACIJE):

01:20 - Požar je gotovo u potpunosti ugašen, sudeći po onome što se vidi na snimcima ali i dalje nema zvaničnih informacija. Zahvaljujemo Vam se što ste pratili izvještavanje našeg portala o tragediji koja je pogodila cijeli svijet. 

01:10 - Građani se i dalje nalaze ispred katedrale i mole za istu. Vatrogasci svim snagama pokušavaju ugasiti vatru. 

01:05 - Oglasio se i Turski ministar vanjskih poslova kazavši kako je ovaj požar katastrofa za cijelo čovječanstvo. "Uništavanje ovakvog arhitektonskog čuda je svjetski gubitak i katastrofa", dodao je Mevlut Cavusoglu.

00:40 - "Vjerujem da će katedrala 'ustati' ponovo", napisao je Joe Biden, bivši američki potpredsjednik na svom Twitter profilu. 

00:35 - Istražioci će utvrditi i visinu materijalne štete koja je nastala tokom ovog požara, javlja CNN

00:25 - Građani se i dalje mole i pjevaju ispred katedrale, vatrogasci će ovu noć provesti u borbi s vatrom.. Pogledajte video ispod:

00:17 - Pariški tužioc otvara istragu o požaru u Notre Dame

00:10 - Sramotne poruke Dodikove desne ruke, Rajka Vasića: Neka gori, ko god je bombardovao Srbe, nemoćne... 

23:48 - "Izbjegli smo najgore, a Notre Dame ćemo skupa obnoviti", rekao je francuski predsjednik Macron dodavši kako će pokrenuti nacionalnu kampanju prikupljanja novca za obnovu čuvene crkve. 

AFP TV / 

23:50 - Na Twitteru je objavljena i fotografija iz unutrašnjosti katedrale:

Twitter / 

23:47 - Gašenje vatre još u toku, stotine vatrogasaca vodi veliku borbu...

23:38 - Okupljeni građani i turisti nedaleko od katedrale mole se i pjevaju himne

Getty Images /
 
Pogledajte video: 
 


23:33 -
Dosadašnja istraga pokazala je da požar vjerovatno nije podmetnut te da je planuo nesretnim slučajem.

23:20 - Kako javljaju Francuski zvaničnici, a prenosi CNN dva tornja na katedrali su spašena, a jedan vatrogasac teže povrijeđen. Još se radi na spašavanju onoga što se spasiti može, a to su dragocjene umjetnine i historijske znamenitosti koje se nalaze unutar katedrale.

23:03 - Vatrogasci su saopštili kako je struktura crkve spašena što znači da se neće srušiti. Pojavile su se i nepotvrđene informacije da su od vrućine eksplodirala tri velika srednjovjekovna vitraja na sjevernoj, južnoj i istočnoj strani katedrale. 

22:09 - Američki vatrogasac Gregg Favre objasnio je na Twitteru zašto požar još nije ugašen. Navodi kako je, da bi se vatra stavila pod kontrolu, nužno ući u katedralu, ali vatrogasci vjerovatno to ne mogu jer postoji rizik od padanja drvene građe s krova. Dodao je i kako je crkva građena tako da ima dobar protok kisika što pogoduje širenju požara.

Getty Images / 

"Nismo sigurni hoćemo li moći ugasiti vatru", kazao je zapovjednik francuskih vatrogasaca Jean-Claude Gallet. Naknadno su objavili kako je struktura katedrale ipak spašena te kako se neće urušiti.

 
Pročitajte još: 
 
 
 
 
 
 
 
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.