10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Kuvajt bira novi parlament usred pandemije

Kuvajćani su u subotu izišli na birališta kako bi u ovoj zaljevskoj zemlji bogatoj naftom izabrali novi parlament, dok je glasovanje zasjenila globalna pandemija i pad cijena sirove nafte.

Ovo su prvi izbori u Kuvajtu pod novim čelnikom Nawafom al-Ahmad Al Sabahom, koji je preuzeo vlast u rujnu, naslijedivši svoga starijeg brata, pokojnog emira Sabaha.

Oko 326 kandidata, uključujući i 29 žena, natječu za 50 mjesta u parlamentu, poznatom kao Nacionalna skupština, prema posljednjim informacijama kuvajtskih medija, javlja dpa. Svi kandidati natječu se individualno jer su u Kuvajtu, savezniku SAD-a, zabranjene političke stranke.

- OGLAS -
 

Kao i u drugim zemljama proizvođačicama nafte, financije Kuvajta su oslabile zbog pada cijena sirove nafte, što je glavni izvor prihoda ove male arapske zemlje. Kuvajt, centar migrantskih radnika, također je osjetio težinu restrikcijskih mjera koje su uvedene zbog širenja pandemije. Od kolovoza, Kuvajt je zabranio letove iz 34 zemlje kako bi zaustavio širenje koronavirusa.

Više od 557.000 građana Kuvajta – koji je dom 1.4 milijuna ljudi – ima pravo izići na izborna mjesta, koja će biti otvorena 12 sati, od 8 ujutro. Službeni rezultati očekuju se u nedjelju. Kuvajt je prva zemlja u zaljevskoj regiji koja je 1963. uspostavila parlament po načelu biranja. I dok Kuvajt drži uglavnom slobodne parlamentarne izbore, moć se i dalje nalazi u rukama vladajuće obitelji al-Sabah i emira koji imenuje vladu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA