10 C
Sarajevo
19.04.2024

SAD: Par dobio 9,7 miliona dolara odštete zbog udara kamiona

Porota je dodijelila 9,7 milion dolara odštete muškarcu i ženi iz Vancouvera, koje je udario kamion dok se vozili biciklima duž međudržavne ceste 84 u klisuri rijeke Columbia, u američkoj državi Oregon, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon petodnevnog suđenja u Okružnom sudu SAD-a u Portlandu, osmočlana porota utvrdila je da je Exel Inc., poznatiji kao dostavna kompanija DHL, odgovoran za sudar koji se dogodio u petak, 3. augusta 2016. godine, u večernjim satima.

Dodijeli su 1,3 miliona dolara (oko 1,15 miliona eura) ekonomske štete, četiri miliona (oko 3,6 miliona eura) neekonomske štete i četiri miliona kaznene odštete Ericu Moutalu, kojem je donja lijeva noga gotovo amputirana, te 400.000 dolara (oko 360.000 eura) neekonomske štete njegovoj sadašnjoj supruzi Andrei Newman, izvijestili su lokalni mediji.

- OGLAS -

Prema Oregonovom zakonu, dozvoljeno je voziti se biciklom uz bankinu na većini autoputeva, osim na nekoliko gradskih autoputeva gdje je Ministarstvo saobraćaja Oregon nametnulo izričitu zabranu za Portland i Medford.

Robert Barton, advokat Exel Inc., rekao je da su Moutal i Newman prešli bijelu liniju koja odvaja bankinu od putne trake, a kamiondžija ih nije uspio izbjeći.

“To se dogodilo, jer su bili tamo gdje nisu trebali biti”, rekao je Barton poroti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA