8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Šef Pentagona: Američke snage iz Sirije premještaju se u Irak

“Nastavlja se američko povlačenje iz sjeveroistočne Sirije…radi se o tjednima, ne danima”, rekao je Esper novinarima na putu za Bliski istok.

“Trenutni je plan za te snage da se repozicioniraju u zapadni Irak”, rekao je Esper, dodavši da broje oko tisuću vojnika.

Dodao je kako će njihova zadaća biti da pomognu braniti Irak i nastave misiju protiv tzv. Islamske države.

- OGLAS -

Visoki američki dužnosnik obrane pojasnio je da je situacija još uvijek fluidna i da se planovi mogu promijeniti.

Svaka odluka o slanju dodatnih američkih trupa u Irak vjerojatno će biti temeljito razmotrena u zemlji u kojoj Iran ima sve veći utjecaj.

“To je trenutni plan, stvari se mogu promijeniti između sada i trenutka kada dovršimo povlačenje, ali trenutno je to plan”, dodao je visoki dužnosnik.

Nejasno je hoće li američke snage koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih napada u Siriji i izvođenje zračnih udara protiv militanata, prenosi Hina.

Dodatne američke trupe povećale bi broj od 5000 američkih vojnika koji su već smješteni u zemlji gdje obučavaju iračke snage, pomažući da ponovno ne ojačaju militanti tzv. Islamske države.

Iako je Esper rekao da je razgovarao sa svojim iračkim kolegom i da će to nastaviti činiti i ubuduće, taj potez će neki u Iraku vjerojatno dočekati sa skepsom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA