Vijesti
Velika Britanija razmatra ukidanje lockdowna Britanski premijer Boris Johnson planira okončati blokadu širom Engleske kako je zakazano za 2. decembar i najavit će povratak na regionalna ograničenja jer statistike pokazuju da su se infekcije koronavirusom stabilizirale
# Fena

.

Johnsonov ured također je potvrdio planove za početak nacionalnog programa vakcinacije protiv COVID-19 narednog mjeseca, pod pretpostavkom da regulatori odobre vakcinu protiv virusa. Vlada će takođe povećati masovna testiranja u nastojanju da suzbije virus dok vakcine ne budu na tržištu.

Vlada je Veliku Britaniju stavila pod četverosedmičnu blokadu koja je započela 5. novembra. Kabinet će u nedjelju razgovarati o planovima, a premijer namjerava u ponedjeljak dati Parlamentu detalje, navodi se u izjavi.

Velika Britanija kao cjelina ima najveći broj žrtava virusa u Evropi, s preko 54.700 smrtnih slučajeva.

Trenutni lockdown podrazumijeva da pabovi, restorani i prodavnice ostanu zatvoreni najmanje do 2. decembra. Za razliku od proljetnog zaključavanja, škole i univerziteti ostaju otvoreni, zajedno s gradilištima i fabrikama.

Novi poznati slučajevi COVID-19 počeli su opadati širom Velike Britanije, a broj pozitivnih testova tokom proteklih sedam dana opao je za 13,8 posto u odnosu na prethodnu sedmicu. U posljednjih sedam dana zabilježeno je oko 2.861 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om, 17 manje nego sedam dana ranije. Ipak, stopa zaraze ostaje visoka, i iznosi 244 slučaja na 100.000 ljudi.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u petak da je zaključavanje uspješno usporilo širenje virusa, iako je naglasio da ljudi moraju nastaviti slijediti mjere kako bi smanjili broj slučajeva zaraze.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.