10 C
Sarajevo
23.04.2024

Marija, LOVELY BAGS: Proizvela sam više od 70.000 torbica. Činim dobra djela time što usrećujem žene

U svakom čovjeku se nalazi ogroman potencijal. Samo treba vjerovati. Vjerovati u sebe i svoju snagu. Moramo se naučiti beskonačno ponavljati: Sve ovisi samo o meni. Tek tada preuzimamo svoj život u vlastite ruke i postajemo glavni kreatori svoje budućnosti.

Ona je shvatila važnost volje, želje i odlučnosti koje vode do uspjeha. Ona je uspjela i ostvarila svoje snove. Naša gošća je uspješna poduzetnica i dizajnerica Marija Perić. Mnogima, a prvenstveno ženama će sve biti jasnije kada kažemo Lovely bags.

„Prije svega se smatram sretnom ženom. Za mene je uspjeh postizanje najvećeg zadovoljstva, a to je prije svega divna porodica, pa tek onda posao. Zadovoljna sam, a istovremeno radim posao koji volim. Raditi ono što volite je jako bitno u životu. Ljubav prema poslu je najbitniji faktor u čitavoj priči poslovnog uspjeha. Ljubav je glavni pokretač, nas ljudi”, kaže Marija.

- OGLAS -

Šta za Mariju predstavlja sama riječ uspjeh?

„Uspjeh je nešto do čega dolazimo teškim radom, velikom voljom koju ponovo pokreće ljubav. Meni je uvijek ljubav na prvom mjestu, pa je možda to i razlog mog uspjeha. Puno ljubavi, mukotrpnog rada i rezultati će sigurno doći. Ne preko noći, jer za sve što se radi pravilno treba i vremena da bi se postigli određeni ciljevi i rezultati.“

Kratka i jednostavna formula za uspjeh ne postoji. To dokazuje i životni i poslovni put Marije Perić.

„Nikad nisam ni sanjala da ću dizajnirai i proizvoditi torbice. Ni u najluđim snovima to nisam zamišljala, ali moram priznati da sam cijeli život imala uzore poduzetnike. Moji su roditlji bili poduzetnici, udala sam se u poduzetničku porodicu i nekako sam imala priliku da od svojih najbližih vidim da se sve može kad se hoće. U petom razredu sam poslije nastave čistila porodičnu radnju, kasnije sam u istoj radnji radila. Ta radna navika se nekako ukorijenila u moju krv. Nakon udaje sam radila u računovodstvu u svekrovoj firmi i vidjela sam da su ljubav i trud garancija za uspjeh. Računnovodstvo mi je bilo predosadno, jer nisam mogla pokazati svoju ljubav prema modi. Poslije rođenje drugog djeteta sam odlučila, čisto iz hobija dizajnirati i napraviti sebi torbicu.Osoba sam koja obožava lijepe stvari. Imam osjećaj za lijepo, ali nisam znala da ću ikad stvarati“, kaže Marija i objašnjava kako je napravila prvu torbicu:

”Našla sam šnajdericu u Bugojnu. Donijela joj skicu i materijal i objasnila joj šta želim. Bila sam oduševljena krajnjim proizvodom. Tako da je moja bajka počela krajem2011. godine.“

Čitava proizvodnja torbica odvija se pod krovom porodične kuće Marije Perić.

”Ovo je isključivo domaći brend. Sve je išlo korak po korak. Bilo mi je predaleko putovati u Bugojno pa sam pronašla školsku drugaricu koja je znala raditi nešto na šivaćoj mašini i ponudila sam joj da probamo napraviti torbicu. Probali smo i uspjeli. Uspostavile smo saradnju, a zatim je ona obučavala druge žene koje su dolazile da rade. 90% žena koje rade i koje su radile u Lovely bagsu nikada nisu imale dodira sa šivaćom mašinom i sve su ovdje naučile. Razvijajući biznis uporedo sam radila i u računovodstvu sve do 2013. godine kada sam dobila prvu ponudu za izvoz u Hrvatsku. Dala sam otkaz i posvetila sam se dizajniranju i proizvodnji torbica, te sam registrovala preduzeće. Danas imam 28 zaposlenih žena iz Tomislavgrada na proizvodnji torbica, a svoje proizvode izvozimo u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Švedsku, a uskoro bi mogli početi izvoziti i u Izrael.“

Mnogi za vlastiti neuspjeh krive trenutnu situaciju u državi, politiku i nemarne vlasti, ali zaboravljau svoj dio odgovornosti.

”Meni država u početku ništa nije pomagala. Poticaje su dobijali solariji i fast food-ovi, ali ja ne. Za skoro 8 godina dobila sam samo 2 poticaja i to nakon što sam razvila svoj biznis. Moram svima poručiti da ne trebaju računati na bilo čiju pomoć. Morate raditi sami i uzdati se u sebe. Borite se sami. Pomoć države nije neophodna, a pogotovo nije razlog za odustajanje od svojih snova i ciljeva.”

Marija kaže da kada sve sabre i oduzme opet bi išla istim putem. Ponekad se i plašila, ali ističe da čovjek uvijek mora gledati prema naprijed.

”Svaki mjesec moram osmisliti novu kolekciju koja će biti pun pogodak i koja će zadovoljiti želje i potrebe žena koje vole Lovely Bags. Od mojih torbica , ideja i kreacija živi veliki broj ljudi. Ponekad se plašim, ali to je moja snaga, ali istovremeno i odgovornost koje me tjeraju naprijed. Ideja na svu sreću nikada ne nedostaje, a nove inspiracije pronalazim na putovanjima”, kaže Marija i ističe kako je presretna zbog sreće drugih žena:

”Nisam opsjednuta željom za uspjehom. Moja snaga su zadovoljni klijenti. Zaista smatram da činim dobro djelo kada vidim koliko broj žena usrećim. Njihova sreća je moje zadovoljstvo i istovremeno i ljubav i snaga da kreiram i dalje.”

Marija Perić je do sada proizvela više od 70.000 torbica, ali to je tek početak, kaže Marija i ističe da joj svaka torbica nakon mjesec dosadi, te da joj je neophodno da konstantno dizajnira i kreira nove torbice.

Cjelokupni intervju sa Marijom Perić pogledajte u videoprilogu.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA