Vijesti
Venecuela: Vrhovni sud Guaidov predsjednički status smatra nevažećim Sudija Vrhovnog suda Venecuele odluku Juana Guaida, lidera Nacionalne skupštine da se proglasi privremenim predsjednikom proglasio “ništavnom i nevažećom“.
#

Sudija Vrhovnog suda Venecuele izjavio je da je odluka Juana Guaida, lidera Nacionalne skupštine da se proglasi privremenim predsjednikom “ništavna i nevažeća“, prenosi Anadolu Agency.

Sudija Juan Mendoza kazao je da je privremena vlada Guaida u sukobu sa Ustavom Venecuele i da uzurpira predsjednička ovlaštenja. Sud je već Guaidu zabranio da napušta zemlju i blokirao njegove bankovne račune.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala. Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale Sjedinjene Američke Države i mnoge evropske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.