20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Viralna fotka žene na kolima postaje simbol revolucije u Sudanu (FOTO)

Trenutak u kom gomila žena podignutih glava, s telefonima u rukama gleda u mladu djevojku koja stoji na automobilu je zahvaljujući kliku fotoaparata i društvenim mrežama postao viral.

Njena bijela odjeća je oštar kontrast tamnom nebu u Kartumu. Podigla je desnu ruku dok predvodi gomilu i uzvikuje: “Thowra!”, što na arapskom znači – revolucija.

 

Za Halu Al-Karib, koja je aktivistkinja za ženska prava u Sudanu, fotografija sumira “trenutak koji su žene čekale 30 godina”. Ona ne zna identitet žene na automobilu, ali kaže da njena odjeća govori dosta o poruci koju pokušava da pošalje. Neki mediji su prenijeli da se radi o Alai Salah, 22-godišnjoj studentkinji arhitekture.

- OGLAS -

Njen ogrtač tradicionalno nose zaposlene žene u Sudanu.

Video snimak koji je osvanuo na društvenim mrežama daje jasniji pogled na njeno lice na kom je na desnom obrazu iscrtana sudanska zastava.

Moguće je da joj je kao inspiracija poslužila heroina iz prošlosti Mihera Bint Abud, pjesnikinja i ratnica koja je predvodila muškarce u borbama protiv tursko- egipatske invazije početkom 19. vijeka.

Posljednjih nekoliko mjeseci u Sudanu traju demonstracije. Ljudi se bune zbog visokih troškova života i zahtijevaju da predsjdnik Omar Hasan al Bašir da ostavku. On je na vlasti od 1989. i Međunarodni sud za kriminal je izdao nalog za njegovo hapšenje zbog genocida. Demonstranti traže da vojska prestane da štiti Bašira.

 

Žene predvode proteste gdje su se posljednjih decenija njihovi životi fundamentalno promijenili jer su se suočile sa restriktivnim zakonima koji diktiraju šta mogu da nose i gdje smijju da idu.

– Krše pravila jer su ono što jesu, kritikuju ih jer nose pantalone, životi su im ugroženi – kaže Hala Al Karib.

Fotograf Lana Harun, koja je napravila fotografiju je za CNN rekla da žena na kolima predstavlja sve sudanske žene i djevojke.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA