Vijesti
Vijeće sigurnosti traži hitan prekid nasilja nad civilima u Sudanu
#

Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo nedavno nasilje u Sudanu i pozvalo na trenutni prekid nasilja nad civilima, u jeku izvještaja da su snage sigurnosti ubile desetke miroljubivih demonstranata u ovom mjesecu.
U saopćenju objavljenom nakon sastanka u New Yorku, Vijeće je pozvalo sve političke aktere da nastave zajednički raditi na sporazumnom rješenju trenutne krize.

U saopćenju se naglašava značaj poštovanja ljudskih prava i osiguravanja potpune zaštite civila, kao i provođenja pravde i kažnjavanja odgovornih za kršenja ljudskih prava.

Članovi Vijeća pozdravili su objavu sudanskog Prelaznog vojnog vijeća da će incidenti biti istraženi.

Vijeće sigurnosti također je pozvalo generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da nastavi s podrškom regionalnim i međunarodnim naporima na organiziranju i provođenju nacionalnog tranzicijskog procesa.

Udruženje liječnika saopćilo je da su snage sigurnosti ubile stotinjak ljudi i ranile još petstotinjak tokom slamanja masovnih demonstracija u Khartoumu u ovom mjesecu, dok je ministarstvo zdravstva objavilo da je poginula 61 osoba.

Sudanski demonstranti zahtijevaju da Prelazno vojno vijeće, koje je na vlasti od svrgavanja u vojnom udaru dugogodišnjeg čelnika Omara al-Bashira, preda vlast civilnoj vladi, prenosi dpa.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.