21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Švicarski naučnici tvrde da za šest mjeseci mogu razviti vakcinu protiv COVID-19

Grupa švicarskih naučnika i medicinskih stručnjaka tvrdi da za šest mjeseci mogu razviti vakcinu protiv koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Martin Bachmann, profesor imunologije na Univerzitetu u Bernu, u obraćanju novinarima u Ženevi, je kazao da se nadaju da će u oktobru razviti cjepivo za upotrebu na pacijentima zaraženim koronavirusom.

Dodao je da sarađuju sa švicarskom kompanijom za razvoj vakcina “Saiba” u namjeri da “za nekoliko mjeseci” razviju vakcinu za pacijente oboljele od COVID-19.

- OGLAS -

“Želimo ponuditi rješenje Švicarskoj, ali i cijelom svijetu. Vjerujem da imamo realne šanse da uspijemo”, kazao je Bachmann.

Gary Jennings iz kompanije “Saiba” istakao je da će krajem ovog mjeseca biti završene sve planirane aktivnosti oko odabira kandidata na kojima će vakcine biti testirane.

Dodao je kako se nada da će vakcina koju će razviti već od oktobra biti spremna za upotrebu u Švicarskoj.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u obraćanju putem videokonferencije kazao je da ulažu ogromne napore kako bi se ubrzao proces razvoja vakcine te kako bi cjepivo podjednako bilo dostupno svima.

Doktor Mike Ryan, izvršni direktor WHO-a, istakao je da je veoma važno intenzivirati proces proizvodnje ovih vakcina.

“Na taj način vakcina bi se pravedno distribuirala po cijelom svijetu i tako bi pružila najbolju moguću korist svima”, rekao je Ryan.

Maria Van Kerkhove, epidemiologinja WHO-a, istakla je da ova svjetska organizacija pozdravlja svaki napor na razvoju pouzdane vakcine protiv COVID-19, pa tako i ove na kojoj rade švicarski naučnici

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA