7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Obilježena godišnjica stradanja devetero Sarajlija

Prije 25 godina pale su tri granate, jedna za drugom, na asfaltnu pješačku stazu kod javne garaže, iza zgrade na Trgu zlatnih ljiljana i u lijevi gornji ugao prozora stana dva u ulici Oslobodilaca Sarajeva broj 8, od čijih su ekplozivnih dejstava ubijeni: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera, dok ih je još 16 ranjeno.
 
– Poštujući svoje žrtve, tražimo pravdu za počinice tih strašnih zločina, pa i ovog koji se obilježava danas. Oni moraju biti adekvatno kažnjeni kako bi se moglo nastaviti dalje u izgradnji pravednog i prosperitetnog društva u kojem ima dovoljno prostora za sve, osim za nekažnjene zločince – rekao je ministar finansija KS Amel Kovačević.
 
Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina Fikret Grabovica je naglasio kako je ovo još jedno od mnogobrojnih mjesta, koja svedoče da su zločinci ubijali civilno stanovništvo s namjerom.
 
–  Posebno boli saznanje da za ovaj, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad građanima Sarajeva i BiH, još nikada niko nije odgovarao  – rekao je Grabovica.
 
Osim delegacije Kantona Sarajevo, na spomen ploču cvijeće su položili i predstavnici Grada Sarajevo, Općine Novi Grad, Unije civilnih žrtava  rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, te članovi porodica, prijatelji i komšije, saopćeno je iz Press službe KS.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA