12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Albanija konačno može da odahne, tlo je počelo da se smiruje

Tlo Albanije, četiri dana nakon razornog zemljotresa nakon kog je uslijedilo 1.000 srednje snažnih i slabijih potresa, konačno počelo da se smiruje, prenosi Tanjug.

Seizmolog Edmond Nuši, iz albanskog Instituta za geologiju kaže da su naknadni potresi sve ređi i sve slabiji.

Prema njegovim rečima, sveukupna seizmička aktivnost ide ka smirivanju.

- OGLAS -

U razorom zemljotresu koji je pogodio djelove Albanije u utorak stradalo je 49 osoba, dok je više od 750 povrijeđeno.

Premijer Albanije Edi Rama najavio je da će danas domaći i strani stručnjaci započeti rad na procjeni štete.

On je takođe, na vanrednoj sjednici vlade, rekao da je do sada od donacija za sanaciju posljedica zemljotresa i pomoć ugroženima donirano pet miliona eura i više od milion dolara, ali da to nije konačni iznos.

Rama je najavio da će šatori postavljeni u Tumani i Laču biti uklonjeni, a porodice smještene u hotelima.

Međutim, stanovnici obližnjih sela ne žele da idu u hotele, jer, kako je rekao Rama, žele da ostanu u šatorima da bi vodili brigu o svojim stadima.

Rama je potvrdio da je zvanično do sada stradalo 49 osoba, među kojima ima djece. Potraga za preživelima juče je obustavljena u Tumanu, a potom i u Draču.

“U okrugu Drač je smješteno 1.260 osoba, od kojih je 625 u hotelima i 360 u školskim fiskulturnim dvoranama. Ostali su u šatorima ili kod rodbine. U Tumani je oko 500 ljudi smješteno u šatorima i oni će danas biti smješteni u hotele”, rekao je Rama, prenjeli su albanski mediji.

Prema njegovim riječima, u okrugu Tirana 3.480 osoba je ostalo bez krova nad glavom. U Draču je, kazao je Rama, registrovan 701 oštećeni objekat, od kojih je 12 potpuno uništeno, a 176 oštećeno.

U Tirani je 15 objekata potpuno uništeno, 239 oštećenih, a osam zgrada nisu za upotrebu. Naknadno, vlada je vanrednu situaciju proglasila i u gradu Lač, koji je, kako se ispostavilo, takođe teško oštećen u snažnom zemljotresu 26. novembra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA