Vijesti
Visoke mjere sigurnosti na Berlinskom samitu: Grad pod nadzorom termalnih kamera - Za sigurnost u Berlinu danas je zaduženo 4.000 policajaca, a posebne mjere najavljene su povodom dolaska turskih i ruskih predsjednika Erdogana i Putina

U glavnom gradu Njemačke Berlinu danas su na snazi visoke mjere sigurnosti zbog održavanja Berlinskog samita, odnosno međunarodne mirovne konferencije koja okuplja najviše zvaničnike i 12 zemalja i četiri međunarodne organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferencija će se održati u zgradi njemačke vlade pa je policija blokirala sve puteve koji vode od te zgrade ka vojnom dijelu aerodroma Tegel.

Za sigurnost u Berlinu danas je zaduženo 4.000 policajaca, a posebne mjere najavljene su povodom dolaska predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njemačka policija blokirala je i plovidbu rijekom Spree koja prolazi pored sjedišta vlade, a djelomično je proglašena i zabrana letenja iznad Berlina.

Sigurnosne mjere neće remetiti red komercijalnih letova na berlinskim aerodromima Tegel i Schonefeld.

Rano jutros korito rijeke Spree u blizini sjedišta vlade kontrolirali su i njemački ronioci.

Iznad zgrade vlade u Berlinu će letjeti policijski helikopteri koji će nadzirati grad, a za to će koristiti i sofisticirane termalne kamere.

Visoke mjere sigurnosti odnose se i na hotele u kojima su smještene najviše zvanice.

Pored Berlinskog samita, policija u glavnom gradu Njemačke danas osigurava i plato na kojem se održava Sajam zelene sedmice, kao i Olimpijski stadion na kojem se igra bundesligaški derbi Herthe i Bayerna.

Njemačka kancelarka Angela Merkel domaćin je današnje konferencije na koju su dolazak najavili turski i ruski predsjednici Erdogan i Putin, a očekuje se dolazak i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, šefa američke diplomacije Mikea Pompea i premijera Italije i Velike Britanije Giuseppea Contea i Borisa Johnsona. Najavljen je dolazak i delegacija Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i predsjednika Alžira Abdeladjida Tebbounea i predsjednika Republike Kongo Denisa Sassoua Nguessoa koji predsjedava Komitetom Afričke unije za Libiju.

Na konferenciju su pozvani i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.