12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

U Hrvatskoj predstavljena Mapa žrtava ratova 1991. – 2001. na području SFRJ

Mapa žrtava ratova 1991. – 2001. na području nekadašnje SFRJ produkt je saradnje regionalnih dokumentacijskih centara: Documente, Fonda za humanitarno pravo Beograd, Fonda za humanitarno pravo Priština i Udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje Sarajevo u ustanovljavanju činjenica o sudbinama stradalih i nestalih.

 

Vesna Teršelič, voditeljica Documente, poručila je kako su ratovi na području bivše SFRJ imali međunarodni karakter, kao i agresija i postrojbe koje su bile iz različitih zemalja, a na koncu i žrtve i njihove obitelji koje danas žive u različitim državama, zbog čega je neophodan regionalni pristup. Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo Beograd, kazala je kako se politička podrška inicijativi imenovanja žrtava i stvaranje regionalne komisije REKOM u  sedam država regije mijenjala, ovisno o izborima i političkim prilikama.

- OGLAS -

 

“Haški tribunal je u svojim suđenjima ustanovio identitet najmanje oko 18.000 žrtava ratnih zločina. Tribunal se nije bavio vojnicima, policajcima, pripadnicima oružanih snaga kao žrtvama ako nisu bili ranjenici ili zarobljenici pa ubijeni u tom statusu zaštićenih lica”, kazala je Kandić. ”Ukupna brojka dokumentiranih stradanja u ratovima na području bivše SFRJ iznosi oko 130.000”, navela je Kandić. Ova Mapa je dostupna javnosti i omogućava individualni pristup činjenicama.

Dokumentacijski centri ovom mapom žele ispraviti nepravde prouzročene nedostatkom cjelovitih poimeničnih popisa stradalih i nestalih baziranih na činjenicama, koje države sljednice ni 17 godine nakon prestanka oružanih sukoba nisu našle volje proizvesti.

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA