11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Satelitski snimci pokazuju posljedice potresa, tlo u Petrinji se pomjerilo

Analizu je objavio Branimir Rudan, inžinjer geodezije i geoinformatike, u kojoj je objavio i satelitske snimke koji pokazuju razmjer katastrofe, odnonu kartu pomaka tla koji su nastali kao posljedica razornih potresa koji su pogodili područje Petrinje, Siska i Gline.

“Na karti nisu prikazani striktno vertikalni pomaci tla, već razlika u prostornoj udaljenosti između snimanih objekata i satelita duž linije snimanja (engl. Line-of-Sight, LOS) koja se može smatrati kombinacijom vertikalnih i horizontalnih pomaka. Najveći pomaci tla dogodili su se na području grada Petrinje, gdje je došlo do „propadanja“ od čak 30 centimetara. Na zapadnom dijelu rasjeda došlo je do izdizanja tla od približno 40cm. Najveći pomak tla dogodio se u šumskom području okruženom mjestima Slana, Glinska Poljana i Gora.Na području gradova Sisak i Glina dogodili su se pomaci do 3cm, što je na prvi pogled zanemarivo u odnosu na pomake na području Petrinje, ali su i takvi pomaci bili dovoljni za velike štete na objektima i infrastrukturi”, navodi se u analizi.

Snimke radarskog satelita Sentinel 1 je objavio i Alen Berta gdje je prikazana razlika tla upoređujući stanje oe 18. i 31. decembra. Prema njegovim riječim, tlo se zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 km.

- OGLAS -
 Podsjetimo, zemljotres jačine 6,2 stepena po Rihteru pogodio je ovo područje u utorak, a od tada je zabilježena serija slabijih potresa.
 
 

 

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA