Vijesti
Vlasti Tokija od građana traže da izbjegavaju sve nepotrebne izlaske TOKIJSKA guvernerka zatražit će od građana da izbjegavaju sve nepotrebne izlaske te da se mjesta koja poslužuju alkohol rano zatvore, dok se zemlja bori s rekordnom zarazom, javili su lokalni mediji.
#

Japan je imao relativno slabu epidemiju covida-19, s 2000 umrlih i 135.400 zaraženih, te nije nametnuo strogu karantenu kakve su bile u drugim zemljama.

Međutim, sada se bori s trećim valom te je proteklih dana zabilježio rekordne dnevne brojeve zaraženih.

Ni jedan guvernerkin novi poziv neće podrazumijevati kazne za nepridržavanje.

Čak ni izvanredno stanje, proglašeno u proljeće tijekom naglog porasta zaraza, nije uključivalo kazne za one koji su se oglušili o pozive da ostanu kod kuće.

Razina upozorenja podignuta na najvišu

Tokio je zbog zaraze već podignuo razinu upozorenja na najvišu unutar ljestvice od četiri razine, a nacionalna televizija NHK prenijela je da će guvernerka Yuriko Koike sada pozvati stanovnike da se "suzdrže od svih izlazaka koji nisu potrebni ni hitni".

I drugi lokalni mediji izvijestili su o očekivanom guvernerkinu pozivu, dodajući da će također zatražiti da se mjesta koja poslužuju alkohol zatvaraju u 22 sata, počevši od subote, otprilike tri tjedna.

 Firme koje se pridržavaju mjera moći će dobiti naknadu.

Premijer Yoshihide Suga rekao je prošli tjedan da je Japan u "maksimalnoj pripravnosti" zbog virusa, a njegova vlada prisiljena je na zaokret u kontroverznoj kampanji domaćeg turizma.

U početku je ustrajala na tome da neće smanjivati takozvanu kampanju Go To, ali je preokrenula smjer i omogućila pojedinim regijama da same izaberu žele li odustati.

Iz programa koji subvencionira putovanja unutar zemlje u pokušaju da pomogne turističkoj i hotelijerskoj industriji dosad su isključeni teško pogođena Osaka i grad Sapporo na sjeveru zemlje. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.