Vijesti
Vojna parada u Moskvi: Putin čestitao Dan pobjede Putin redovno optužuje svoje zapadne protivnike za “reviziju” historije u nastojanju da se smanji uloga Sovjetskog saveza u pobjedi nad Adlofom Hitlerom
#

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas državljanima te zemlje Dan pobjede nad fašizmom, na početku tradicionalne vojne parade u Moskvi.

Parade povodom Dana pobjede nad fašizmom održane su u još 27 ruskih gradova.

Putin je na početku rekao da je pobjeda od kolosalnog značaja.

„Uvijek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobjedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod”, rekao je Putin i pozvao na minut šutnje za žrtve.

 

Putin je izjavio da će Rusija uvijek “čvrsto” braniti svoje interese i osudio je povratak rasističkih i “rusofobnih” ideologija u svijetu, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Rusija će neumorno braniti međunarodno pravo. Istovremeno čvrsto ćemo braniti naše nacionalne interese i osigurati sigurnost našeg naroda”, rekao je Putin pred vojnicima okupljenim na Crvenom trgu.

Rekao je da se ideje potekle iz nacizma ponovo pojavljuju, osuđujući rasističke, antisemitske i rusofobne izjave kao i izjave o nacionalnoj superiornosti.

  

Na Crvenom trgu defilovalo 12.500 vojnika i 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike i 76 aviona i helikoptera.

Optužbe za reviziju historije

Proslave povodom 9. maja u Rusiji, vojne parade u glavnim gradovima predstavljaju trenutak patriotskog zajedništva kojim se odaje počast za oko 20 miliona poginulih u ratu.

Putin redovno optužuje svoje zapadne protivnike za “reviziju” historije u nastojanju da se smanji uloga Sovjetskog saveza u pobjedi nad Adlofom Hitlerom.

 

“Sovjetski narod je poštovao svoju svetu zakletvu, branio domovinu i oslobodio zemlje Evrope”, rekao je danas Putin.

Početak parade u Moskvi označila su zvona Spaske kule na Crvenom trgu.

Paradu je predvodio vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, izvještaj Putinu podnio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

 

Defile je završilo šest jurišnih aviona Su-25BM, bojeći nebo iznad Moskve bojama državne zastave Ruske Federacije.

Vladimir Putin pozdravio je veterane pred odlazak sa Crvenog trga.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.