15 C
Sarajevo
28.03.2024

Žene rukovode investicijama iz dijaspore i ohrabruju nova ulaganja

Investicije iz dijaspore su sve češće tema analiza i izvještaja u domaćoj javnosti, ali posebnu pažnju na tom polju zauzima sve veće učešće žena-poduzetnica koje dolaze iz dijasporske zajednice i žele uložiti u Bosnu i Hercegovinu, ali i žena koje rukovode kompanijama uspostavljenim investicijom iz dijaspore.

Nekoliko njih se posebno ističu u svom poslu, gdje nastoje uključiti i socijalni element u pristup zapošljavanju i osiguranju pravih prilika za edukaciju i usavršavanje svojih zaposlenica i zaposlenika.

Direktorica kompanije “FITS” iz Sarajeva Memnuna Čaklovica navodi da se trudi osigurati im sve ono što misli da jedan poslodavac treba da ponudi svom usposleniku, a oni to vraćaju neizmjernim anagažovanjem na projektima.

- OGLAS -

– Dosad je atmosfera odlična. Optimizam je na visokom nivou, moja ideja je bila raditi na socijalnom zbrinjavanju ljudi, prevenstveno višečlanih pordica s jednim hraniteljem, bez stambenog rješenja. Kod nas je uposlena majka s četvero djece, samohrana majka, muškarci kao jedini hranioci svojih porodica i naravno mladi ljudi koji tek trebaju da osnuju svoju porodicu i ostanu ovdje u našoj BiH – poručuje Čaklovica.

Mensura Sušić, direktorica kompanije “Empress” iz Zenice, smatra da biznis traži i uključenost investitora u lokalnu zajednicu.

– Želimo da se naš brend vezuje za rad u zajednici. Da vraćamo gradovima i selima u kojima smo prisutni, zato uvijek pozivamo škole i udruženja da nam se jave, kako bismo pokrenuli pozitivne priče u našoj zemlji – kazala je Sušić. 

Medina Rahman, direktorica kompanije “EDNA Metalworking” iz Prijedora, primjer je žene na čelu firme u metalskom sektoru. Preduzeće pokrenuto investicijom iz dijaspore u ovoj godini planira rast i otvaranje novih radnih mjesta.

 – U 2019. godini planiramo proširenje rada. Planiramo izgraditi proizvodnu halu na parceli od oko četiri hiljade kvadrata u Industrijskoj zoni “Celpak”. Realizacijom ovog projekta će se stvoriti uvjeti za zaposlenje novih radnika, te ćemo proširiti proizodnju. Otvaramo mogućnost za pokretanje novog investicijskog ciklusa – kazala je direktorica „EDNA Metalworkinga“.

USAID Projekat “Diaspora Invest” je podržao kompanije poput ovih kroz program tehničke podrške, ali i kroz osiguranje grant sredstava. Priče o investicijama iz dijaspore koje istovremeno donose i pozitivne poruke o većoj uključenosti žena na rukovodećim pozicijama u biznisu ohrabruju nova ulaganja u BiH. Premda ovaj put nosi izazove, iskustva i poruke Medine, Mensure i Memnune važan su putokaz za naprijed, saopćeno je iz ovog projekta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA