6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Podrška prioritetnom zapošljavanju djece šehida i poginulih branilaca

 
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Saveza šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj razgovarali s Arnelom Smajlović, djevojkom bez oba roditelja i civilnom žrtvom rata.
 

Arnela Smajlović završila je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, odsjek Socijalni rad, te obavila pripravnički staž u Odgojnom centru za maloljetnike u Sarajevu, zatim bila na birou za zapošljavanje godinu dana. Nedavno je u javnost dospjela svojom hrabrošću i odlučnošću da uprkos nepravdi koju godinama trpi želi ostati u Bosni i Hercegovini za čiju odbranu je njen otac položio život, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Nakon što su mediji nedavno pisali o njoj i njenoj životnoj priči pozvana je na razgovore u Kantonalno ministarstvo za boračka pitanja u Sarajevu ali i Federalno ministarstvo na čijem čelu je ministar Salko Bukvarević.

Nakon održanog sastanka ministar Bukvarević, predsjednik Škrijelj i Arnela Smajlović su poslali jasnu poruku i poziv Vladi Kantona Sarajevo, nadležnim ministarstvima da se stvore stvarne pretpostavke pri prioritetnom zapošljavanju djece šehida i poginulih branilaca te da se to sistemski učini kroz izmjene propisa koji tretiraju ovu oblast.

- OGLAS -

Ministar Bukvarević je podsjetio da je dolaskom na ovu funkciju zatekao više od 6.000 nezaposlene djece šehida i poginulih branilaca te da je sada taj broj oko 2.500 a samo u Sarajevu je njih 1.000, što je sramotno. Pozvao je Vladu KS, resorne ministre, direktore u javnim ustanovama i fondovima, agencijama i preduzećima „da se uključe u zapošljavanje djece šehida i poginulih branilaca te kazao kako je Arnela Smajlović očit primjer nepravde sistema i da svojim glasom govori u ime sve djece koja su nezaposlena te da je to sramota svih nas.“

Iskazao je punu podršku u daljem rješavanju njenog statusa za šta su određeni koraci već učinjeni.

– Iako je zakonski predviđena prednost pri zapošljavanju ove kategorije u praksi se ona ne prepoznaje jer su pojedinci zaboravili da bez šehida i poginulih branilaca ali i svih drugih koji su branili državu danas ne bi bilo nijedne institucije, fotelje, niti bismo imali državu – zaključio je ministar Bukvarević.

Almin Škirijelj je također pozvao sve predstavnike javnih ustanova, institucija i organa u Sarajevu da budu svjesni činjenice da su na tim funkcijama zahvaljujući braniocima koji su krvlju branili i ovaj grad i državu Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je ogorčenost javnim nastupima pojedinih kantonalnih zastupnika koji to ne shvataju te koji djecu šehida i poginulih branilaca ponižavaju.

– Ta djeca nisu rasla pod istim okolnostima kao njihovi vršnjaci, čitav život bili su uskraćeni za podršku rodtelja i moramo im dati prednost u svakom smislu, a posebno kad je u pitanju zapošljavanje i ostanak u domovini za koju su njihovi roditelji položili svoje živote,  zaključio je Škrijelj, navodi se u saopćenju iz Kabineta ministra Bukvarevića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA