Vijesti
Von der Leyen: Pripremamo deveti paket sankcija Rusiji Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) izjavila je da Evropska unija (EU) priprema deveti paket sankcija Rusiji.
#

- Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gdje boli kako bi još više otupili njenu sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine - izjavila je  fon der Lejen u govoru koji je održala tokom posjete glavnom finskom gradu Helsinkiju.

Dodala je da će EU, zajedno s Grupom 7 i drugim velikim partnerima, uskoro odobriti gornju granicu cijena ruske nafte.

 Nema mirovanja

- Nećemo mirovati dok Ukrajina ne pobijedi (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i njegov nezakoniti i varvarski rat - izjavila je šefica EK-a.

Skrenula je pažnju na činjenicu da Ukrajinci prolaze kroz teške životne uslove zbog ruskih napada na infrastrukturu koji su doveli do nestašice vode i struje, a za takvo stanje okrivila je ruskog lidera Putina.

- Bebe, njihovi roditelji, bake i djedovi se smrzavaju u mraku i ja najoštrije osuđujem ove varvarske napade. Ali takođe znam da će naši ukrajinski prijatelji prebroditi ovu tragediju jer su jaki - rekla je ona.

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo objavila je u srijedu da je uvela vanredno isključenje struje širom Ukrajine zbog udara na energetsku infrastrukturu u zemlji.

 Masovno uništenje

Energoatom, ukrajinska nacionalna kompanija za nuklearnu energiju, dodala je da su se sve jedinice u četiri nuklearne elektrane u zemlji automatski isključile zbog smanjenja frekvencije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) da "čvrsto reaguje" protiv Rusije zbog ruskih raketnih udara na elektroenergetsku infrastrukturu njegove zemlje.

Zelenski je također optužio Rusiju da pokušava "pretvoriti zimsku hladnoću u oružje za masovno uništenje".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.