Vijesti
Von der Leyen: Prvi vakcinisani u Evropi prije kraja godine Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavljuje da će prvi građani Evrope biti vakcinisani protiv Covid-19 već prije kraja decembra ove godine.
# AFP
Leyen je u svom govoru pred Evropskim parlamentom upozorila da i pored "svjetla na kraju tunela" ne smije biti brzog popuštanja mjera uvedenih protiv širenja virusa.


"Situacija sa pandemijom i dalje ozbiljna. Sa skoro 3.000 smrtnih slučajeva dnevno, COVID-19 je bio uzrok smrti broj 1 u EU prošle nedjelje. Bolnice su i dalje pod pritiskom, znam da vlasnici radnji, barmeni i konobari žele ukidanje ograničenja, ali ne smijemo ponavljati iste greške. Prebrzo i previše opuštanje rizikuje treći talas poslije Božića”, poručila je Leyen.

Leyen naglašava da će ovaj Božić u EU biti drugačiji i tiši, ali da ima i dobrih vijesti.

"Evropska komisija je do sada osigurala ugovore sa šest kompanija. Prvi evropski građani mogli bi se već vakcinisati prije kraja decembra. Napokon je svijetlo na kraju tunela", kaže Leyen.

Ona je pozvala zemlje članice da odmah pripreme logistiku za raspoređivanje miliona doza vakcina što podrazumijeva milione špriceva, hladna skladišta, organizaciju centara za vakcinaciju i obuku osoblja.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.