Vijesti
Von der Leyen: Zapadni Balkan što je bliže moguće povezati sa EU "Ako to ne učinimo, drugi će upasti u vakuum, a to ne želimo da se desi", rekla je nova predsjednica Evropske komisije
#

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je što tješnje povezivanje Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom od strateškog značaja za samu Uniju.

Ursula fon der Lajen je rekla novinarima, poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da čvrsto vjeruje da je od velikog strateškog značaja da se Zapadni Balkan što je bliže moguće poveže sa EU.

Njena izjava jasna je primjedba na račun francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji se prošlog mjeseca usprotivio odluci o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, ocjenjuje portal Politiko.

Albanija i Sjeverna Makedonija učinile su "nevjerovatne napore da stignu do tačke koju smo od njih tražile da dostignu", ocijenila je Fon der Lajenova i dodala da će potražiti alternativne načine za jačanje veza sa tim zemljama.

"Sve dok ne bude bilo moguće zaista otvoriti pristupne pregovore... uložiću svu svoju energiju u razvijanje zajedničkih projekata koji će još više povezati ove zemlje sa nama kroz tijesnu saradnju", rekla je Fon der Lajen.

"Ako to ne učinimo, drugi će upasti u vakuum, a to ne želimo da se desi", rekla je nova predsjednica Evropske komisije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji rekla da smatra da je od izuzetnog značaja za strateški interes Evrope da ove zemlje ne izgube nadu u perspektivu pristupanja, prenosi Tanjug.

To pitanje je veoma blisko povezano sa pitanjem migracije, dodala je Merkelova, aludirajući na činjenicu da su mnoge izbjeglice prethodnih godina ulazile u EU zapadnobalkanskom rutom, navodi Politiko.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.