Vijesti
Vrhovni komadant NATO snaga u Evropi poručio: Rusija pokušava da potkopa bilo kakav napredak na Balkanu Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Kurtis Skaparoti je u svjedočenju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma rekao kako ga zabrinjava ruski utjecaj u regionu gdje je, kako je istakao, cilj Rusije da spriječi napredak i integracije.
#

„Rusija nastavlja da širi svoj štetni utjecaj širom Evrope, naročito u područjima gdje vjeruju da bi taj utjecaj trebalo da preovladava, duž istočne granice. Vjerujem da je cilj Rusije da postane poštovani globalni lider i da poveća svoj utjecaj. Da bi to postigle, upotrijebit će štetni utjecaj i preduzeti nelegalne aktivnosti.“ - ističe Skaparoti.

 

Dodao je kako je zabrinut zbog Balkana, gdje je, kako kaže, u protekloj godini povećan štetni utjecaj Rusije, prenosi Glas Amerike.

 

„Riječ je o regionu u koji smo mnogo uložili i koji je ključan za sigurnost Evrope. Rusija pokušava da potkopa bilo kakav napredak ka integraciji u evroatlantske institucije, EU, NATO itd. To je njen opšti cilj širom Balkana, a to prije svega radi širenjem dezinformacija, finansiranjem i pružanjem podrške marginalnim strankama. Ne interesuje ih uvijek na kojoj su strani, dok god podrivaju aktuelnu vladu i bilo kakav napredak.“ - izjavio je Skaparoti.

 

General je istakao da su se ruske aktivnosti na Balkanu intenzivirale posljednjih šest do osam mjeseci.

 

„Pristupanje Crne Gore NATO kao 29. članice i potencijalno članstvo Sjeverne Makedonije kao 30. članice je tačno ono što Rusija nije htjela da vidi i nastavit će da se bave tim pitanjem u Sjevernoj Makedoniji, kao što je pokušala da se miješa u pristupanje Crne Gore. Bez napretka, ljudi počinju da gube nadu i smanjuje se želja za integracijom u Evropu.“ - naveo je Skaparoti.

Ostali clanci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.