-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Rezime prvog dijela Mundijala: Belgijanci najefikasniji, Iranci se najbolje branili

 
 
Na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji, u jučer završenom prvom krugu takmičenja po grupama, odigrano je 48 susreta, od ukupno 64 utakmice na Mundijalu, u kojima su postignuta 122 gola, odnosno 2,5 po meču, analizira Anadolu Agency (AA).
 
Sudije su pokazale 158 žutih kartona (3,4 u prosjeku po utakmici) i svega tri crvena (0,06). Igrači 32 reprezentacije uputili su ukupno 36.349 tačnih dodavanja, što je po susretu u prosjeku 757,3.
 
Najviše pogodaka u tri utakmice grupne faze postigla je Belgija – 9, dok je najviše napada ka golu protivnika (252), zanimljivo, imala Njemačka koja je eliminisana iz daljnjeg toka takmičenja. Očekivano, Španci imaju najviše uspješnih dodavanja (2.089), a Iranci su ekipa s najviše intervencija defanzivnih igrača – 149.
 
Najviše pogodaka na SP-u postignuto je u utakmicama grupe ”H” između Belgije i Tunisa (5:2) i Engleske i Paname (6:1), po sedam. U istom meču upućeno je i najviše udaraca ka golovima – 31. Belgijanci su bili sudionici i ogleda sa najviše kartona, osam, u duelu s Panamom.  Derbi prvog kola grupe ”B”, istinska fudbalska poslastica, možda i najbolja utakmica u dosadašnjem toku šampionata, Portugal – Španija (3:3), ostat će upamćen i
po najvećem broju preciznih dodavanja – 997.
 
Trenutno najbolji strijelac planetarnog šampionata u Rusiji, 21. po redu, je Harry Kane (Engleska) sa pet pogodaka, jednim više od Cristiana Ronalda (Portugal) i Romelu Lukakua (Belgija). Najveći broj udaraca ka golmanima rivala uputio je Neymar (Brazil) – 17. Najviše, 36 kilometara ili u prosjeku 12 po utakmici, pretrčao je Danac Christian Eriksen. Lider u preciznim dodavanjima nakon grupne faze takmičenja je Nijemac Toni Kross (310), a golman sa najviše odbrana Meksikanac Guillermo Ochoa – 17.
 
Na SP-u koji se u Rusiji održava od 14. juna do 15. jula danas je slobodan dan. Takmičenje se nastavlja sutra (subota, 30. juna) utakmicama osmine finala.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA