15 C
Sarajevo
26.04.2024

Hasan Šehović, predsjednik dijaspore: Van BH živi 7 miliona naših!

Hasan Šehović, predsjednik svjetskog saveza dijaspore Bosne i Herecegovine, gostujući kod Senada Hadžifejzovića, izjavio  je da  više od dva miliona Bosanaca živi u dijaspori I pet miliona u Turskoj. Sedam miliona živi van BiH.

„Svi smo gledali na Zapad, a mnogo nas je otišlo na Istok. 1992. godine sam otišao u Tursku, prisjetio se Šehović“, kazao je Šehović na početku gostovanja.

Prema njegovim riječima od 1995., pa do 2000. godine u dijaspori su se počela  formirati udruženja naših građana. Dalje priča da se tada rađa ideja za osnivanjem krovne organizacije koja bi štitila sve naše ljude u svi zemljama.

- OGLAS -

„ Imamo 52 zemlje u kojima ima Trebinjaca. Željeli smo sve to umrežiti i povezati. Da bismo im pomogli da ostvare određena prava u tim zemljama. Ali i da se kroz projekte uključimo u našu domovinu, bez obzira gdje se nalazili. Tako da smo naše članice i članove umnožavali. Skoro u 130 zemalja svijeta imamo ogranke“, ispričao je Hasan.

Da su Bosanci i Hercegovci jako dobri govori i činjenica da u SAD-u svim američkim državama ima bar po jedan profesor na Univerzitetu, ima ih u Evropskom parlamentu.  Naši ljudi vrlo lako se isplivaju među najbolje

„ To je naš imperativ. Mi te vještine želimo prenijeti u Bosnu i Hercegovinu“, dodao je  predsjednik svjetskog saveza dijaspore Bosne i Herecegovine.

Smatra da se treba formirati Ministarstvo za dijasporu u našoj zemlji, ali kaže da je to u ovakvim uslovima jako teško.

„Trebao se formirati Zakon o dijasporcima, ali opet teško je to u ovakvim uslovima.  Treba definisati strategiju i politiku prema tom iseljeništvu. Treba urediti rad sa dijaporom. Treba postojati službeni profesionalac, koji bi pomogao u ovom segmentu“, kazao je.

Svaki početak težak je, pogotovo onaj kada napustite zemlju i odete u tuđinu u potrazi za boljim.

„Na samom početku i nama je bilo teško. Navići se, naučiti jezike, pravila, integrisati se. Trebao je proći jedan period, da se malo sazre i onda angažuje. Mi smo došli u tu fazu“, istakao je Šehović.

Na kraju je i prokomentarisao izbore te kako to izgleda u dijaspori. Kaže da su po pitanju glasanja na izborima u Bosni i Hercegovini, dijasporci su zapostavljeni, diskriminisani, dodajući da uvijek bude neki problem koji se tiče prijavljivanja kao glasača u našoj zemlji.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA