13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Građanin BiH postavio 23 pitanja policiji i državi: Mnogi se moraju zapitati nakon ovoga!

Očigledno je da je sigurnosna situacija u BiH izmakla kontroli. Ubica Edin Gačić je na slobodi, a za njim se intenzivno traga. Građanin BiH na svom Facebook profilu postavio je nekoliko jasnih i konkretnih pitanja vlastima u BiH. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti: 

“Ljut sam i isfrustriran količinom površnih informacija, neobjektivnošću i pristrasnošću medija vezano za ova ubistva u zadnjih 7 dana. Vrijeđa mi inteligenciju, logiku i sve ostalo…

Evo pokušat ću logički na jednom mjestu objediniti pitanja pa ako postoji neko ko to može proslijediti dovoljno hrabrom novinaru, mediju ili kome već da postavi pitanje ljudima iz policije, vlade, tužilaštva ili kome već na narednoj konferenciji:

- OGLAS -

– Zašto prvo ubistvo koje je počinjeno u Konjicu nije propraćeno medijski od strane javnog servisa (bhrt, ftv, rtrs) par dana?
– Zašto se prvi dan nakon počinjenog ubistva nisu blokirali ulazi i izlazi iz Konjica te putevi prema okolnim selima?
– Zašto prvi dan u ispomoć nije stigla federalna policija i prateće službe već se sve ostavilo na djelovanju daleko oskudnije jedinice iz Konjica i MUP HNK?
– Je li život običnog čovjeka koji je vlasnik prodavnice i odgaja 3 djece, plaća državi porez iz iste vrijedan toga da se dignu sve raspoložive snage u državi pogotovo nakon informacije da je ubica neko ko je već prije toga izvrsio 2 ubistva i ima nalaz struke da će nastaviti s time.
– zašto se na izjavama za medije uopšte skoro i ne spominje ubistvo prve žrtve već se priča samo o ubistvu policajca… kakva je to poruka porodici ubijenog i kakvi su to prioriteti?
– Je li dovoljna informacija da je Gačić u tom trenutku već bio trostruki ubica da se digne cijela policijska infrastruktura i ljudstvo na noge da se optuženi uhvati
– Shodno negativnim odgovorima za 2 pitanja iznad, je li život oca 3 djece koji plaća porez državi i iz istog poreza sufinansira rad policije manje vrijedan od života policijskog službenika koji je ubijen 4 dana poslije?
– Bi li se uopšte dogodilo ubistvo policajca da su se sve raspoložive snage mobilizirale po izvršenju prvog ubistva?
– Koji je dokaz da je policajca uopšte ubila ista osoba, očevidac, otisci ili šture informacije o nekakvim čahurama?
– Zašto se potražnja policije temelji na parkiranim autima po lokalnim putevima i je li smatraju da će im Gačić sam prići?
– Jesu li poslali snajperiste na ključne uzvisine po tom području koji bi cijeli dan pregledali područje i samo time onemogućili kretanje osumnjičenog?
– Zašto se u šume i sela ne pošalju specijalne snage policije ili je njima u opisu posla pravljenje budala po hayat emisijama i podrska saobracajnoj policiji u večernjim satima?
– Zasto se u šume i sela ne pošalju nadobudni mlade snage koje maltretiraju obični puk po gradovima pa neka u praktičnom dijelu iskuse svoj posao
– Zašto komesar Halilović i 3 mjeseca poslije ubistva 2 policajca na A.Polju i sijaset dezinformacija i obmane javnosti ne podnese ostavku… ako ne iz moralnog onda iz profesionalnog razloga jer očigledno nije sposoban voditi policiju, to kazu djela i situacija.
– Zašto komesar Halilović nije sa ljudima na terenu i učestvuje u potrazi
– Ukoliko policija nije sposobna uhvatiti čovjeka u šumi kada nema lišća i kada je vidljivost relativno dobra, kako to misli uraditi kada šuma izlista?
– Zašto niko ne pita tadašnjeg predsjednika federacije po kojem prijedlogu je pomilovao Gačića i pored nalaza kaznenog zavoda u kojem se navodi da će isti izvjesno ponoviti ubistvo?
– Zašto niko ne upita nadležne imaju li uopšte jedinice koje su osposobljene za taj vid terenskog rada ili je policiji krajnji domet i prioritet obezbjedjivanje utakmica, protesta i punjenje budzeta od saobracajnih kazni
– Zašto se i danas normalno saobraća na relaciji Sa-Konjic-Mo bez ikakvih vidljivih punktova, kontrola i slično… navedenom cestom u autu mogu proći Karadžić, Mladić i nebitno ko još bez da ih iko primjeti. Isto tako može proći i Gačić sa uperenim pištoljem u nečiju glavu.
– Zašto se javnost dezinformira sa dolaskom novih 120 policajaca za sigurnost građana u Sarajevu??? BiH je samo Sarajevo?
– Zašto u Kantonu Sarajevo imamo daleko veći broj policijskih službenika nego u evropskim zemljama (po glavi stanovnika)? Zašto smo i pored toga nesigurni? Zašto nam treba još policajaca? Zašto zapošljavamo partijske kadrove a ne sposobne ljude, od najnižeg do najvisočijeg u hijerarhiji?
– Kako da običan puk ima povjerenja u policiju i organe reda kada kroz postupanje u svakodnevnom djelovanju rade razliku između stanovništa a to ne smije biti slučaj (najsvježiji primjer opisan iznad)
– Je li to znači da se maksimalna angažovanost policije očekuje samo kada pogine neko od njihovih kolega… kada pogine običan građanin sve to ide nekom drugom laganijom logikom

Ako sam ja kao običan građanin i član ovog društva napisao par logičkih pitanja, pretpostavljam da ih čovjek od struke može napisati bar još 50x ovoliko… i u odgovorima na ta ista pitanja doći do razloga zašto se dogodilo drugo ubistvo i hoće li ih se dogoditi još ili će se spriječiti… ali taj čovjek od struke ne rukovodi policijom niti svojom glavom već nakaradni sistem koji nam je donio karcinom zvani nacionalističke stranke.

Draga policijo… spokoj duši vašim poginulim kolegama ali vi ste skup nesposobnih i neangažovanih ljudi vođenih istim takvima… i ne očekujte razumijevanje od običnog čovjeka jer ni vi nikada niste imali razumijevanje za istog. Od mene prvog nemate razumijevanje.

Sretno i teško onome čija sigurnost ovisi o vama

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA