1 C
Sarajevo
23.04.2024

Kina kritikovala SAD zbog deportovanja diplomata: Optužbe za špijunažu neosnovane

Ministarstvo vanjskih poslova Kine reagovalo je na deportovanje dvojice svojih diplomata iz Sjedinjenih Američkih Država, poručivši kako su optužbe za špijunažu neosnovane, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Ging Shuang je na konferenciji za novinare u Pekingu kazao kako su američke kritike na račun kineskih diplomata o “špijunaži” neosnovane, te da zbog toga upućuju protest Washingtonu. 

“Pozivamo Sjedinjene Države da što prije isprave svoju grešku, ponište odluku i zaštite prava kineskih diplomata na šta ih obavezuje Bečka konvencija”, poručio je Ging.

- OGLAS -

Američki dnevni list “New York Times” objavio je jučer da su dvojica kineskih diplomata pri Ambasadi u Washingtonu, u septembru ove godine, bez dozvole ušla u vojnu bazu u SAD-u, zbog čega su kasnije deportovani iz zemlje.

Navedeno je kako su dvojica diplomata stigla u vozilu, zajedno sa suprugama, a zaustavljeni su na kontrolnom punktu vojne baze u državi Virginia, no nastavili su put iako nisu imali dozvolu za ulazak.

Američki zvaničnici ocijenili su kako se ne radi o jednom slučajnom ulasku bez dozvole. Naveli su da su kineski diplomati možda pokušali ući u bazu kako bi testirali sigurnost.

SAD je posljednji put, 1987. godine, deportovao dvojicu diplomata iz Ambasade Kine u Washingtonu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA