11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Slovenci objavili snimak: Posrednik hrvatskog vrha pokušao zataškati špijunsku aferu

“Snicmi dokazuju da je Hrvatska vlada preko posrednika uz inidrektno spominjanje nagrade pokušala spriječiti objavljivanje našeg otkrića u vezi sa nezakonitim snimanjem afere prisluškivanja arbitraže u Sloveniji”, piše 24ur. 

Član uprave jedne od najvažnijih hrvatskih medijskih kuća i dobar prijatelj mnogih političara u Hrvatskoj pokušao je spriječiti i potkupiti dirkeotra inozemne multinacionalne kompanije da izvrši pritisak na POP TV, javljaju Slovenci. 

“Noć prije objave imena i fotografije Davora Franića, vođe akcije prisluškivanja, uredništvo POP TV-a dobilo je prvi poziv u kojem su ih molili i predlagali da se priča ne objavi. Lobista koji je kontaktirao POP TV nije bio svjestan razmjera afere.Namjeru da objavimo ovu priču znao je uzak krug ljudi, zapravo samo dva novinara POP TV-a iz čega je ovaj medij zaključio da je Hrvatska to saznala zahvaljujući skrivenim obajveštajnim metodama”, piše 24ur. 

- OGLAS -

To je bio samo jedan od tri nespretna pokušaja Hrvatske da se stiša afera, piše portal POP TV. U pozadini je očito da je Hrvatska uradila sve da ime Davora Franića poznatijeg kao Davor mehaničar i konspiracija SOA-e ostanu skriveni pred slovenskom i inozemnom javnošću, navode oni. 

Član uprave jedne ugledne televizije iz Hrvatske koji ima bliske odnose s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar-Kitarović pokušao je doći do rukovodstva POP TV-a i u razgovoru koji je snimljen rekao:

“Imam jednu ponudu od Vlade Hrvatske. Da li imate utjecaja u POP TV-u”, postavio je pitanje posrednik i pojasnio da POP TV sprema priču o SOA-i, te nastavio:

“Zato su me molili da vas pozovem, ukoliko možete pomoći… Ako pomognete to bi moglo biti jako korisno, znate”, završio je i dodao da neki bosanski mediji forsiraju priču i da bi ona mogla biti “velika”, prenosi Radiosarajevo.ba.

Snimak pogledajte OVDJE.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA