-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Nije izgledan sastanak od značaja između Trumpa i Putina u Parizu

Putinov savjetnik je prošlog mjeseca objavio da je postignut preliminarni dogovor o susretu Putina i Trumpa u Parizu,  gdje će biti održana ceremonija 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata.

Ali Trump je u ponedjeljak rekao da “vjerovatno neće” imati susret s Putinom, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak izjavio da je “sastanak od suštinske važnosti” vjerovatno neizgledan u Parizu.

“Raspored multilateralnog događaja kojim se obilježava 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata ne dozvoljava dvjema stranama za takav sastanak” – rekao je Peskov.

- OGLAS -

On je rekao da će se ipak “na ovaj ili onaj način” njihovi putevi ukrstiti i da će se susresti “na nogama” i dogovoriti kada se mogu susresti sljedeći put da pregovaraju o detaljima.

Njihov prvi summit,  održan 16. jula u Helsinkiju bio je prvi zvanični od kada je Trump preuzeo dužnost u januaru 2017., iako su se prethodno neformalno susreli par puta.

Zbog ponašanja tokom summita u Helsinkiju američki se predsjednik suočio s oštrim kritikama, naročito zato što je nagovijestio da vjeruje Putinovom negiranju o miješanju Rusije u predsjedničke izbore koje su ga doveli na dužnost, čime je doveo u kontradikciju američke službe sigurnosti koje tvrde suprotno.

Nad Trumpovim mandatom također se nadvija oblak ruske istrage o ruskom miješanju u izbore i o tome da li je bilo kontakata Trumpovog tima s Rusima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA