10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Odbor za hitne slučajeve Velike Britanije raspravlja o prijetnji korona virusa

Vlada Velike Britanije je odlučila sazvati Odbor za hitne slučajeve (COBRA) koji će raspravljati o prijetnji novog tipa korona virusa (2019-nCoV) koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju britanske vlade se navodi da će sastankom predsjedavati ministar zdravstva Matt Hancock.

Odluka o održavanju sastanka je uslijedila nakon što je u četvrtak u toj zemlji pregledano 14 osoba zbog sumnje na zarazu.

- OGLAS -

Iz kabineta britanskog premijera su kazali da još nema potvrđenog slučaja zaraze u toj zemlji, ali britanski mediji pišu da od ovih 14 osoba kod njih pet nije utvrđeno postojanje virusa, dok za preostalih devet još nisu objavljeni rezultati analize.

Direktor Javnog zdravstva Engleske Paul Cosford je za BBC kazao da je “vrlo vjerovatna” pojava slučajeva korona virusa u Velikoj Britaniji.

Istakao je također da se svi koji su u posljednje dvije sedmice putovali u kineski grad Wuhan i potom se vratili u zemlju, a imaju simptome kao što su visoka temperatura, kihavica i kašalj, trebaju obratiti ljekaru.

U cilju borbe protiv epidemije novog tipa korona virusa u kineski grad Wuhan poslano je vojno medicinsko osoblje. Kineska televizija CCTV javila je kako je, po naredbi Centralne vojne komisije Kine, u bolnici za plućne bolesti u Wuhanu angažirano je 40 članova medicinskog osoblja.

Podaci platforme na kojoj se nalaze posljednji podaci o epidemiji korona virusa u Kini govore kako je usljed posljedica zaraze preminulo 26 osoba. Zaraženo je 887. U Hubeiju su preminule 24, a u Hebeiju i Heilongjiangu po jedna osoba. Evidentirano je 1.076 sumnjivih slučajeva.

Korona virusom u Tajlandu je zaraženo pet osoba, u Singapuru tri, Južnoj Koreji dvije, Japanu dvije, Vijetnamu dvije, a Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jedna osoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA