10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Izraelske snage izvode napade na položaje iranskih snaga u Siriji

Izraelska vojska saopćila je jutros da je započela žestoke napade na položaje iranskih snaga na području ratom zahvaćene Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Meta izraelskih napada su položaji Revolucionarne garde Irana.

Izraelske snage su u saopćenju upozorile snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da ne napadaju izraelske avione koji izvode te operacije.

- OGLAS -

U saopćenju se navodi da su meta izraelskih zračnih napada bile i protuzračne baze Assadovih snaga.

“Za sve što se događa u Siriji odgovoran je sirijski režim i upozoravamo ga da se ne usuđuje gađati izraelske avione i da ne dozvoli trećim stranama da to čine“, poruka je izraelske vojske.

Prorežimska sirijska novinska agencija SANA potvrdila je da su izraelski bombarderi počeli izvoditi napade na teritoriji Sirije.

Pozivajući se na vojne izvore, SANA tvrdi da je režimska protuzračna odbrana presrela i uništila većinu izraelskih projektila.

Sirijska mreža za ljudska prava javlja kako su izraelske snage izvele napade i u blizini Međunarodnog aerodroma u Damasku i prouzrokovale veliku materijalnu štetu.

“Izraelski bombarderi su pogodili i uništili skladište oružja iranske Revolucionarne garde i Hezbolaha u neposrednoj blizini aerodroma. Uništeni su i položaji u mjestima Al-Kiswah i Jaramaya“, navodi ta nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu.

Današnji izraelski napadi uslijedili su nakon što su vlasti te zemlje jučer saopćile da su presretnute rakete ispaljene iz Sirije na izrael.

Izrael optužuje Iran za podršku Assadovom režimu i ugrožavanje izraelskih interesa u regiji. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je prošle sedmice priznao da izraelske snage redovno izvode napade na položaje proiranskih snaga u Siriji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA