10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

SAD za okončanje sukoba u Jemenu, Iran pozdravlja dijalog sa S. Arabijom

Dok se borbe na frontovima nastavljaju, jedna za drugom pristižu izjave i obavljaju se telefonski razgovori u kojima se poziva na okončanje sukoba u Jemenu.

Iran je izrazio spremnost na dijalog sa Saudijskom Arabijom i drugim susjednim zemljama o regionalnim pitanjima, dok se američki State Department obratio skupini Husi.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da njegova zemlja pozdravlja dijalog sa Saudijskom Arabijom o regionalnim pitanjima, naglašavajući da zapadne zemlje nisu zainteresirane za pitanja u regiji.

- OGLAS -

Zarif je dodao da je Iran pružio ruku susjednim zemljama i da Teheran pozdravlja sve napore Katara i Kuvajta da se pokrene dijalog u regiji.

Istaknuo je kako je iranska inicijativa za rješavanje jemenske krize još uvijek jedina koja je sposobna postići rješenje.

Griffiths u Teheranu

Iran je 2015. godine ponudio inicijativu za koju je rekao da ima za cilj rješavanje krize u Jemenu, ali je naišla na odbijanje nekoliko strana, prije svega jemenske vlade.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je prije dva mjeseca da je inicijativa, koja se temelji na zaustavljanju rata, okončanju opsade i započinjanju jemensko-jemenskog dijaloga, još uvijek na stolu kao osnovno rješenje.

U istom kontekstu, Martin Griffiths, izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen, vodi razgovore u Teheranu s iranskim dužnosnicima s ciljem podrške prekidu vatre u Jemenu.

U izjavi iz Griffithsovog ureda se navodi da će se voditi razgovori o načinima provedbe hitnih humanitarnih mjera i nastavku političkog procesa.

Predviđeno je da se specijalni izaslanik UN-a za Jemen sastane sa Zarifom i nizom iranskih dužnosnika.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je za Al Jazeeru da će Griffiths razgovarati s iranskim dužnosnicima o pitanju jemenske krize.

Vrijeme je da se sukob okonča

U Washingtonu je američki State Department naglasio da je došlo vrijeme da se okonča sukob koji i dalje traje u Jemenu.

“Duboko smo zabrinuti zbog kontinuiranih napada Husa”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

“Pozivamo Huse da hitno zaustave napade na civilna područja unutar Saudijske Arabije i zaustave sve nove vojne ofanzive unutar Jemena, koje samo donose više patnje jemenskom narodu”, dodaje se u saopćenju.

U saopćenju State Departmenta, također, piše: “Pozivamo Huse da se suzdrže od destabilizirajućih akcija.“

Međutim, Moammar al-Eryani, jemenski ministar informiranja, kulture i turizma, objavio je na Twitteru da to što je Washington odustao od proglašavanja Husa terorističkom organizacijom šalje pogrešne signale ovoj skupini i Iranu da nastave sa “zločinima protiv civila i politikom širenja haosa i terorizma u regiji”.

Dodao je da su međunarodne strane i organizacije vršile pritisak kako bi se zaustavile vojne operacije za ponovno preuzimanje kontrole nad gradom Hodeidah pod izgovorom humanitarne situacije, na što je vlada odgovorila potvrđujući svoju predanost miru.

Ista stvar se dogodila i s Nacionalnom vojskom, koja se približavala Sani na borbenim linijama Nihm i Sirwah, pa je međunarodna zajednica intervenirala kako bi zaustavila napredovanje vojske i obvezala se da će organizirati pregovore, kazao je.

Ove činjenice potvrđuju da poništavanje klasifikacije Husa kao terorističke organizacije doprinosi kompliciranju jemenske krize, produženju puča i pogoršanju ljudske patnje uzrokovane ratom, dok mir postaje sve dalji, pojasnio je jemenski ministar.

Užareni frontovi

Također, delegacija Evropske unije je okončala dvodnevnu posjetu privremenom jemenskom glavnom gradu Adenu, tokom koje je održala sastanke s vladinim dužnosnicima.

Misija EU-a za Jemen u saopćenju navodi kako je cilj Unije u Jemenu rješavanje hitnih humanitarnih potreba i poticanje sveobuhvatnog ekonomskog razvoja.

U saopćenju se, također, pozivaju sve strane da omoguće potpun i neometan dolazak humanitarne pomoći.

Vezano za dešavanja na terenu, jemensko Ministarstvo odbrane je saopćilo da je raketa koju su Husi ispalili na grad Marib u nedjelju usmrtila tri i ranila tri osobe, kojima su nanesene povrede različite težine.

U saopćenju se dodaje da su odbrambene snage Nacionalne vojske uspjele oboriti i uništiti bespilotnu letjelicu napunjenu eksplozivom, navodeći da je letjelica ciljala mjesto pogođeno raketom tokom operacija pružanja prve pomoći ranjenim i izvlačenju žrtava.

Jemenski vojni izvori su saopćili da se vode žestoki sukobi na područjima zapadno od pokrajine Marib, nakon što su pripadnici grupe Husi napali na položaje Nacionalne vojske.

Odbijen napad Husa

Lokalni medicinski izvor je rekao za Al Jazeeru da je u borbama ubijeno najmanje sedam pripadnika Nacionalne vojske, dok broj poginulih na strani Husa nije poznat.

Vojni medijski centar izjavio je u saopćenju da su vladine snage odbile napad Husa na području Sirwah te da je nekoliko pripadnika ove skupine poginulo i ranjeno.

Također, u napadima koalicione avijacije gađani su položaji i pojačanja Husa, što je rezultiralo pogibijama i uništavanjem vojnih vozila.

Skupina Husi nije komentirala te bitke.

Ranije je novinska agencija Saudijske Arabije SPA izvijestila da je zračna obrana u kraljevini uništila četiri bespilotne letjelice natovarene eksplozivom koje su Husi lansirali prema saudijskoj teritoriji.

Agencija je navela da su meta letjelica bila civilna područja u južnoj regiji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA