Život i stil
Beauty SOS: 5 znakova koji pokazuju da vam krema ne odgovara
#

U moru beauty proizvoda za njegu kože, ponekad je zaista iscrpljujuće pronaći onu kremu koja u potpunosti odgovara vašem tipu kože. Nerijetko, na preporuku naših drugarica odaberemo neku kremu, za koju se nadamo da će učiniti čuda od naše kože, međutim, ona jednostavno ne radi svoj posao.

Postoji nekoliko jasnih znakova, da trenutno koristimo kremu koja nam ne prija, a ako uočimo barem jedan od njih, vrijeme je za novi proizvod.

1. Miris kreme je veoma intenzivan

Iako na prvi pogled izgleda da miris kreme nikome nije važan, ako je miris veoma jak, to može da znači da je krema puna hemikalija, i da treba da je izbjegavate, posebno ako imate veoma osjetljivu kožu, podložnu iritacijama i perutanju.

 

2. Neprijatan osjećaj na licu

Ukoliko nakon nanošenja kreme osjetite peckanje ili svrab, odmah isperite proizvod sa kože lica, kako biste spriječile iritaciju kože. Ukoliko ste u mogućnosti da isprobate tester, prije nego što se za neku kremu odlučite, obavezno to uradite i to tako što ćete kremu isprobati na području vrata.

3. Iznenadna pojava akni

Ako se nakon korištenja kreme pojavi problem sa aknama ili miteserima, krema koju koristite vjerovatno je jako teška za vašu kožu i može vam zapušiti pore. Potražite nešto laganiju kremu, koja je uz to i nekomedogena, odnosno, ne zapušava pore kože.

4. Nedovoljna hidratacija

Ako imate veoma suhu kožu, potrebna vam je zaista hidratantna krema. Kreme koje u svojoj strukturi imaju veći udio vode idealne su za osobe sa masnom kožom, dok je pravi izbor za one sa suhom kožom krema na bazi ulja ili hijaluronske kiseline.

5. Ne odgovara vam na svakom dijelu lica

Većina ljudi ima mješovit tip kože, što znači da im je koža na nekim dijelovima lica suha, na nekim masna, a na nekim normalna. Ukoliko i vi imate ovakvu kožu, normalno je da vam jedna krema neće odgovarati na svim dijelovima lica podjednako, pa je najbolje da istovremeno kombinujete dvije kreme, koje će zadovoljiti potrebe i suhe i masne kože istovremeno.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.