Život i stil
Bosanac promijenio pol: Sad je žena i prvi put je snimila kampanju za žensko rublje (FOTO, VIDEO) Andreju Pejić prepoznaju i oni kojima moda nije prva na listi prioriteta. Plavuša ledenog pogleda s dugim nogama, gotovo arhetipski supermodel
#

Pejić je rođena kao Andrej Pejić. Iako joj je internacionalna karijera i više nego uspješna, nikada se nije snašla u australskoj modnoj industriji.

"Ne mogu reći da sam puno radila u Australiji, i da budem posve iskrena to me malo boli, jer je Australija moj dom", kaže Pejić i nadodaje kako nikada nije bila prihvaćena kao ostale australske manekenke "ali to vam je tako kad ste drugačiji, a ja jesam malo drugačija".

"Ne šokira to čuti", piše kolumnistica Guardiana koja je jedno vrijeme radila kao model u Australiji, aboriđinskog porijekla.

"Nikada se nismo maknuli dalje od mršave plavuše koja, eto, dominira našom kulturom ljepote. Prve godine moje karijere bile su obilježene silnim čekanjima na kastinzima gdje bi čekala onaj poziv iz "grižnje savjesti" da se bar pravimo da ćemo smeđoj djevojci dati posao iako se to nikada na kraju nije i desilo. U zadnje dvije godine različitost je porasla za barem 80 posto", kaže autorica.

Zato je odlično čuti i da je jedan brend donjeg rublja napokon angažirao Pejić za svoju novu liniju. Ovo je za nju tek druga kampanja za donje rublje, a ovako dobar angažman znači da neće biti posljednji, prenosi Slobodna Bosna. 

Modeli, iako imaju reputaciju da su praznoglavi i nepotrebni te biljeg društva opsjednutog izgledom, zapravo imaju kulturološku ulogu. Preko njih konceptualiziramo vlastite ideje o ljepoti, prirodi ljepote i samima sebi.

"Moda mora biti "uštekana" u svijet i pratiti što se dešava u svijetu", kaže Pejić i priznaje da se nada kako će biti idol mladim transrodnim osobama.

"Nadam se da će mladi ljudi skupiti nešto hrabrosti iz ovog što sam napravila. Bilo je teško odrastati različito, a posebno trans", kaže.

"Uvijek sam bila jako strpljiva, i samo želim nastaviti sa svojim poslom i nastaviti inspirirati", kaže.

Ono što je jasno jest da je i modna industrija, koja se bazira na profitu, shvatila kako se više ne obraćaju samo publici koja želi vidjeti bijele, mršave i cisgender osobe.

Moda, kaže Pejić, može zaobići staromodne društvene hijerarhije koje simplificiraju ono što vidimo kao ljepotu.

"Puno važnije od toga da ste ekstra mršavi jest da uđete u sobu i neko pomisli, wow, ova je osoba posebna", kaže Pejić.

alt

alt

alt

alt

 
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.