Život i stil
Dermatolog otkriva idealnu temperaturu vode za tuširanje u toku zime Ljudi se dijele na one koji se kupaju hladnom i na one koji se kupaju toplom vodom.
#

Postoji mnogo tekstova na temu da li je bolje kupati se ovakvom ili onakvom vodom, ali na to pitanje je prosto nemoguće odgovoriti.

I jedna i druga vrsta imaju određene prednosti za organizam, a samo od osobe zavisi koju od njih će odabrati.

Međutim, da li je tuširanje samo vrućom ili samo hladnom vodom u toku zime dobro za kožu, za Telegraf objašnjava dermatolog Dimitrije Karabahčiev.

"Sredina je uvek najbolja, u ovom slučaju mlaka voda, a posebno za osobe koje prirodno imaju suvu kožu", kaže Karabahčiev i dodaje da tuširanje ne bi trebalo da traje duže od tri do pet minuta.

"Shvatam ljude koji uživaju da se tuširaju toplom vodom i do pola sata, ali nije preporučljivo jer se mogu javiti dermatološki problemi", upozorava Karabahčiev.

Prema njegovim riječima, iako osoba nema problema sa kožom, ukoliko ste stalno izlaže toploj ili hladnoj vodi, može se pojaviti iritacija na cijelom tijelu.

"Zato je mlaka voda najbolja za svaki uzrast, za sve tipove kože i za svako godišnje doba", naglašava dermatolog.

Kako kaže, u toku zime je veoma važna njega kože i otkriva šta treba, a šta ne treba koristiti:

"Sredstva za pranje tijela ne smiju da budu agresivna, već uvijek treba birati proizvod koji je na biljnoj bazi. Izbjegavajte sunđere za trljanje tijela, jer oni skidaju površinski sloj kože koji nas zapravo štiti od spoljnih uticaja.

Najvažnije je da ujutru i uveče nanesete hidratantnu kremu koja će štiti kožu. Ukoliko osoba ima suvu i ispucalu kožu, lice može tretirati kremom i više puta u toku dana", zaključuje dermatolog Dimitrije Karabahčiev.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.