Život i stil
Dermatolozi otkrivaju koliko su i da li su djelotvorni suplementi za kožu Suplementi za njegu kože mogu se već duže vrijeme kupiti u gotovo svim kozmetičkim radnjama širom svijeta. Proizvodi na policama obećavaju vam lijepo lice, blistavu kožu i pojačanu proizvodnju kolagena.
# Agencije

Međutim ne postoji dovoljno naučnih istraživanja koji pokazuju učinkovitost suplemenata za njegu kože.

"Iako suplementi za njegu kože čine industriju vrijednu više milijardi dolara u SAD-u, nema podataka koliko su oni zapravo učinkoviti. Kozmetički suplementi su u osnovi multivitamini. Ljudi koji inače konzumiraju zdravu hranu i ne nedostaje im vitamina neće imati nikakve koristi od suplemenata za kožu", rekla je dermatologinja Hadley King.

Dermatolog David Lortscher, slaže se da je pravilna ishrana najbolji lijek za kožu.

"Dodaci nisu potrebni za postizanje zdrave kože. Najjednostavnije vam je da vitamine i minerale dobijete iz svakodnevne prehrane", rekao je.

King upozorava da ne trebate previše vitamina unositi u organizam, kazavši kako se vitamini mogu nakupljati u jetri i izazvati štetu, a neki naučnici vjeruju da bi visoke doze antioksidansa mogle dovesti do povećanog rizika od raka.

Osim toga dermatolozi savjetu da kada kupujete svoje suplemente za kožu morate paziti na njihov sastav. Preporučuju kombinaciju vitamina A, cinka, selena, lizina, hijaluronske kiseline i MSM-a kako bi se pomoglo u imunološkoj funkciji štitnjače i potaknuo optimalan nivo kolagena. Ono što je interesantno jeste da dermatolozi ipak preporučuju suplemente za rast kose.

Ukoliko se ipak odlučite na konzumaciju suplemenata za kožu, savjetuju da se prvo posavjetujete sa svojim ljekarom.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.