Život i stil
Iz prodaje povučena modna linija Katy Perry zbog rasizma (FOTO) Modna linije “Katy Perry Collections” sklonjena s polica svih radnji u SAD-u.

Modna linije pjevačice Katy Perry “Katy Perry Collections” je sklonjena s polica svih radnji u SAD-u, a glavni razlog su rasistički detalji na novoj liniji garderobe. Naime, na papučama koje je dizajnirala kompanija mlade pjevačice nalaze se obrisi lica tamnopute osobe koja podsjeća na karikaturu “Sambo”, lik crne osobe sa istaknutim crvenim usnama.

- Kako bismo pokazali osjetiljivost i poštovanje, naš je tim započeo s procesom povlačenja cipela iz prodaje - izjavio glasnogovornik lanca trgovinskih centara “Walmart” gdje su prvo i uočeni sporni modeli obuće. Pjevačica je već nekoliko puta unazad bila optužena da prečestu u svojim kreacijama koristi motive iz drugih kultura. Svojevremeno je na jedan nastup došla obučena poput japanskih geši, te je zbog toga pretrpjela velike kritike.

Posljednji događaj dodatno je razljutio brojna udruženja koja se zalažu za zaštitu i pravo na ravnopravnost svih kultura i nacija, jer je upravo Perry ta koja potpisuje svaku svoju modnu kolekciju. Zbog toga mnogi smatraju kako nije moguće da ona nije znala za ovaj potez menadžmenta kompanije koji se ipak usudio sporne proizvode ponuditi na tržištu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.