1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Odata počast herojima i žrtvama narodno-oslobodilačkog rata u Mostaru

Centralni događaj manifestacije “Dani antifašizma u Mostaru” – obilježavanje oslobođenja od fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, okončan je posjetom delegacija Partizanskom groblju gdje je položeno cvijeće i odata počast herojima i žrtvama narodno-oslobodilačkog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Dobitnik Februarske plakete Enes Vukotić prisjetio se obilježavanja ovog značajnog datuma do 1992. godine.

“Žalosno je da se ovako značajan datum za grad i cijelu bivšu Jugoslaviju obilježava skromno, posebno kada se uporedi s prijeratnim obilježavanjima. To je bila manifestacija koja se mjesecima pripremala. Prisjetite se Veležovih februarskih turnira Pod Bijelim brijegom, to je bilo grandiozno. Današnjom posjetom, uzimajući vremenske prilike i pandemiju, ipak možemo biti zadovoljni”, rekao je Vukotić.

- OGLAS -

Boli ga i odnos Gradske uprave prema 14. februaru.

“Zna se šta se dešavalo iza posljednjeg rata. Mnogi to neće, mnogi i ne smiju, a mnogi su promijenili svoja viđenja i stavove. Da li će se ikada vratiti staro vrijeme? Sumnjam”, dodaje Vukotić.

Ranijih godina antifašisti su prilikom dolaska na ovaj spomenik bili meta huligana, koji su se i ovog puta grupisali, ali incidenata nije bilo.

Da sve protekne u najboljem redu pobrinuli su se i pripadnici MUP-a HNK-a.

Podsjećamo, obilježavanje ovog značajnog datuma započelo je još jučer posjetama spomenicima narodnim herojima iz Mostara i Hercegovine, a nastavljeno je svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, gdje je otvorena izložba fotografija i gdje su uručene tradicionalne februarske nagrade.

Mostar je od fašista i domaćih izdajnika oslobođen 14. februara 1945., a ovaj datum je svečano obilježavan sve do 2005. otkako Gradska uprava nema ništa s organizacijom proslave. Posljednjih godina organizaciju je na sebe preuzeo UABNOR Grada Mostara.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA