12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Rohani:Užasna katastrofa, obezbijediti da se nikad ne ponovi

“U atmosferi prijetnji i zastrašivanja agresivnog američkog režima protiv iranskog naroda poslije mučeništva generala Kasema Sulejmanija i da bi smo se odbranili od mogućih napada američke vojske, oružane snage Islamske Republike Iran bile su u stanju pune pripravnosti, što je nažalost dovelo do ove užasne katastrofe u kojoj je život izgubilo desetine nevinih ljudi zbog ljudske greške”, naveo je Rohani, prenosi CNN.

Rohani je istakao da Iran “duboko žali zbog ove katastrofalne greške” i uputio saučešće porodicama žrtava.

On je naveo da je nadležnim organima naložio da preduzmu sve mjere da obeštete porodice žrtava.

- OGLAS -

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova, dodao je Rohani, blisko će sarađivati sa konzularnim predstavništvima da bi se identifikovala i vratila tijela žrtava porodicama.

“Ovaj bolan incident nije nešto preko čega se lako može preći. Neophodna je dalja istraga da bi se utvrdili uzroci ove tragedije, procesuirali počinioci ove neoprostive greške i o tome bile obavještene porodice žrtava, kao i častan narod Irana”, naveo je Rohani.

Rohani je naglasio da je neophodno ispitati koje su slabosti odbrambenog sistema zemlje, poboljšati ga, da bi se obezbijedilo da se ovakva nesreća nikad ne ponovi.

Iran je danas objavio da je vojska te zemlje “nenamjerno oborila” ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procjenjeno da je avion “neprijateljska meta” pošto se letjelica okrenula ka “osjetljivom vojnom centru” Revolucionarne garde.

“U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamjerno pogođen”, navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se spriječilo da se ovakve tragedije više ne ponove.

Priznanje je uslijedilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je “vrlo vjerovatno” da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode “velikim lažima”.

Avion je oboren u srijedu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dvije vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija.

U nesreći je poginulo 176 putnika i članova posade, većinom državljana Irana ili Kanađana iranskog porijekla, koji su se preko Ukrajine vraćali u Kanadu nakon praznika provedenih u Iranu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA