12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Udruženi činimo promjene: Pročitajte sedam inspirativnih priča iz BiH

U okviru projekta “SIGN up for Impact” kojeg provodi regionalna mreža SIGN, a finansiraju Evropska unija i Balkanski fond za demokraciju, donosimo priče o uspješno realizovanim projektima u Srpcu, Velikoj Kladuši, Cazinu, na Romaniji, u Širokom Brijegu, Gornjem Vakufu – Uskoplje i Bosanskoj Krupi. Neformalne grupe građana i organizacije iz navedenih lokalnih zajednica odlučile su se organizovati i pokrenuti inicijative koje donose rješenja za probleme koje su prepoznali. 

U nastavku teksta govorimo o 7 priča koje sumiraju različite projekte i inicijative, a možda se u nekoj od njih pronađete i vi te odlučite pridružiti organizacijama koje ih sprovode.

1. Udruženje za pomoć oboljelima od karcinoma „Sutra je novi dan“ iz Velike Kladuše svojim članovima i njihovim porodicama svakodnevno pruža punu podršku i pomoć. Za uspješno izlječenje malignih oboljenja nije dovoljno samo kvalitetno i brzo liječenje, već i psihološka pomoć pacijentima.

- OGLAS -

Slika – Velika Kladuša Slika – Velika Kladuša

Sama ideja osnivanja ovakvog udruženja došla je prije pet godina u saradnji sa pokojnom pjevačicom Donnom Ares na promociji njene knjige „Soba za nikoga“.
Uduženje je organizovalo kurs učenja dekupaža, a onda i izradu suvenira od čije prodaje vrlo često mogu solidno da zarade. Sarađuju i sa privrednicima u lokalnoj zajednici koji doniraju sredstva za rad udruženja. Ideja je nastala sa ciljem edukacije stanovništva o malignim oboljenjima i prevenciji, kao i organizovanje redovnih psiholoških radionica.

Više o ovoj priči možete pročitati na: https://www.lonac.pro/postoje-proteze-za-svaki-dio-tijela-osim-za-dusu-nju-moramo-sami-da-napravimo

2. Mještani Nožičkog kod Srpca čuveni su nadaleko koliko vole svoje selo i uvijek mu se vraćaju ma gdje živjeli. Ono po čemu će uskoro postati još poznatiji, jesu brojne radne akcije izgradnje i rekonstrukcije infrastrukture u ovom selu, kao i masovna druženja uz pasulj, riblju čorbu ili hot-dogove. Okupili su se i osnovali Udruženje “Moje Nožičko”, kao tijelo koje će ih predstavljati i zastupati. Udruženje je za tri godine djelovanja okupilo 255 članova i u svoje selo uložilo oko 36 000 KM.

Slika – Srbac Slika – Srbac

Stanovnici ovog sela su u posljednje tri godine napravili šah za penzionere, a onda i igralište za djecu, renovirali park, izgradili krov na dječijem igralištu, postavili kante za smeće i stalak za bicikle, a sada su već odmakli tako daleko da privode kraju zidanje kuhinje i toaleta pri seoskom domu, gdje vole da se okupljaju, nešto ukusno skuhaju, a najviše da se druže.

Slika – Srbac Slika – Srbac

Više o ovoj priči možete pogledati na linku: https://www.lonac.pro/u-nozickom-se-organizuju-radne-akcije-i-jede-najukusniji-gra

3. Štićenicima hraniteljske kuće u Bosanskoj Krupi, koji su godinama odrastali u trošnim prostorijama bez osnovnih uslova, nakon niza projekata Omladinske banke, one su renovirane i opremljene za njihove potrebe.
U hraniteljskoj kući trenutno živi šestoro djece, a dešava se i da ih je više kada je neki hitan postupak.

Slika – Bosanska Krupa Slika – Bosanska Krupa

Projektom “Promijenimo našu svakodnevnicu” uređeno je dvorište ispred dvije kuće, zahvaljujući čemu mališani sada pozivaju svoje drugare da se igraju i druže, a podstiče se socijalizacija. Prošlogodišnjim projektima uređene su prostorije, zidovi i kupljen namještaj. Projektom “Kutak za djecu” je uređeno 60 kvadratnih metara prostora i edukovano 45 mališana o različitim temama na psihološkim radionicama.

Više o ovoj priči možete pročitati na: https://www.lonac.pro/radost-u-hraniteljskoj-kuci-renovirane-prostorije-za-djecije-osmijehe

4. Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega niza uspješne projekte godinama unazad. Organizovali su Malu školu pčelarstva putem koje je deset nezaposlenih osoba uključeno u školu pčelarstva te od mentora učili o radu s pčelama i košnicama. Ipak, ono po čemu su najpoznatiji je likovna kolonija koju organizuju već 11 godina. Posljednji projekat koji su pokrenuli su “Graditeljske baštine” u kojem obnavljaju stare kuće pokrivene slamom.

Slika – Široki Brijeg Slika – Široki Brijeg

Svake godine čiste korito rijeke Lištice, rade akcije za zaštitu voda u Hercegovini, bave se razvrstavanjem otpada, predavanjima u školama mladima o neophodnosti zaštitite životne sredine.

Više o uspješnim inicijativama koje ovo udruženje sprovodi: https://www.lonac.pro/educiraju-umjetnike-a-novac-od-prodanih-slika-doniraju-djeci

5. Grupa entuzijasta iz Udruženja građana Bistrica Gornji Vakuf-Uskoplje organizuje akcije i popravljaju svoje selo, obilaze ugrožene i pružaju im pomoć.

Slika – Gornji Vakuf – Uskoplje Slika – Gornji Vakuf – Uskoplje

Do sada su pomogli mnogima, organizovali turnire u malom nogometu, ali i renovirali sprat škole gdje se druže i rade. Članovi udruženja, mahom studenti za mlađe mještane organizuju časove engleskog jezika, matematike i fizike.

Cijelu priču o aktivnostima ove organizacije možete pročitati na: https://www.lonac.pro/ljudi-vide-da-radimo-za-opstu-dobrobit-i-vjeruju-nam

6. Članovi Udruženja oboljelih od malignih oboljenja grada Cazina (UOMO Cazin), koji, iako svakodnevno vode borbu sa opakim bolestima, vrijedno izrađuju suvenire, prave kolače, organizuju koncerte, radionice, kao i predavanja iz oblasti prevencije malignih oboljenja.

Slika – Cazin Slika – Cazin

Članovi udruženja održali su u martu prošle godine i akciju “Jedan narcis, jedan život” za podizanje svijesti građana o preventivi, samopregledima i borbi protiv raka dojke.

O aktivnostima ovog udruženja možete pročitati na: https://www.lonac.pro/akcije-i-druzenja-nam-daju-snagu-za-borbu-protiv-opakih-bolesti

7. Svojim rukama gradili kuću, a sada već dogovaraju i prve posjetioce – Planinarsko društvo „Glasinac“ do kraja ove godine planira otvaranje planinarskog doma u punom kapacitetu na Romaniji koji će posjetiocima, uz predivnu prirodu i pohode, ponuditi prenoćište i gurmanluke po kojima je ovaj kraj itekako poznat.

Slika – Sokolac (Romanija) Slika – Sokolac (Romanija)

U ovoj godini planirano je uređenje pristupnog puta, parkinga i parcele na kojoj se nalazi planinarski dom, kao i uređenje soba kapaciteta 30 kreveta.

Cijeli tekst dostupan je na linku: https://www.lonac.pro/svojim-rukama-gradili-kucu-a-sada-vec-dogovaraju-i-prve-posjetioce

Veliki doprinos ovim projektima dala je Fondacija Mozaik koja kroz grantove namijenjene aktivističkim inicijativama organizacija u lokalnim zajednicama želi podstaći pozitivne i vidljive promjene koje će uticati na kvalitet života ljudi u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA