Život i stil
Na današnji dan rođen Christian Dior, jedan od najuticajnijih modnih kreatora ikada Na današnji dan, 21. januara 1905. godine, rođen je jedan od najuticajnijih modnih kreatora ikada, poznat po jednoj od najvećih modnih kuća u svijetu, koja nosi njegovo ime Christian Dior.
#

Christian Dior rođen je 21.januara 1905 godine u Granvillu, gradu na obali Francuske. Njegova porodica bila je bogata i bavila se proizvodnjom gnojiva, a nadali su se da će njihov sin postati diplomat. Diorove želje bile su drugačije – on se želio baviti modom, a dobro je i crtao. Da bi zaradio, prodavao je modne skice, svaku za 10 centi. Nakon napuštanja škole dobio je novac od oca, s kojim je 1928. otvorio malu umjetničku galeriju u kojoj je prodavao umjetnine za ljubitelje Pabla Picassa.

Nakon financijskog sloma njegove porodice koji je rezultirao bankrotom preduzeća njegovog oca, Christian Dior morao je zatvoriti svoju galeriju. Od 1930-ih do 1940-ih radio je sa Robertom Piguetom, a nakon toga je pozvan u vojnu službu. Godine 1942. napušta vojsku i pridružuje se modnoj kući Lucien Lelong, gdje su on i Piere Balmain glavni dizajneri. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Christian Dior odijeva žene nacističkih oficira i francuskih vojnika. Već 16. decembra 1946. Dior je osnovao svoju vlastitu modnu kuću u saradnji sa Marcelom Boussacom (prizvođačem pamučnih tkanina).

 

Njegova prva kolekcija prezentirana je rane 1947., a nazvana je Corolle, ali je u svijetu prihvaćen naziv New Look kojeg je kolekciji nadjenula Carmel Snow, urednica časopisa Harper's Bazaar. Diorov dizajn bio je poletniji od do tad primjenjenih stilova odjevanja koji su dominirali u razdoblju Drugog svjetskog rata. Bio je majstor kreiranja oblika i silueta, što je on sam obrazložio rekavši: “Dizajnirao sam ženu cvijet.” U krojeve je umetao kosti, žice i mnogo slojeva tkanina, bazirao ih je na isticanju struka žene. Haljine koje je radio bile su pripijene u struku, a jako odmaknute od linije tijela u bokovima (čime je postizao izgled cvijeća i okrugli oblik odjeće).

Christian Dior umro je na odmoru u Montecatiniju (Italija) 23. oktobra 1957. Neki izvori govore da je umro od srčanog udara nakon što je pojeo riblju kost. Parisko elitno društvo i Diorov prijatelj Alexis Rosenbergški u svojim su memoarima pokrenuli glasinu da je modni dizajner umro od srčanog udara kao posljedice seksualnog odnosa. Neki misle i da je umro od paralize.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.