5 C
Sarajevo
25.04.2024

Umro šef napuljske mafije: Posjedovao je tajne kojima je mogao srušiti Italiju

Kako prenosi italijanska štampa, Raffaele Cutolo umro je bolnici u Parmi nakon 57 godina provedenih u zatvoru tokom kojih nije pokazao znakove kajanja niti je sarađivao s pravosuđem u istrazi organizacije koju je utemeljio “Nuova Camorra Organizzata” (Nova organizovana Camorra) i koja je bila nadležna za sve druge klanove.

Rođen 1941. u području Napulja, u dobi od 22 godine prvi je put bio osuđen za ubistvo muškarca koji je uvrijedio njegovu sestru. U zatvoru je svojom karizmom i pjesničkim darom stekao nadimak “Profesor”.

Posebnost njegove organizacije leži u tome da ju je utemeljio u zatvoru i njome upravljao iz zatvora u kojem je proveo gotov cijeli svoj život odrasle osobe.

S njime je okončana podjela između velikih obitelji Camorre, napuljske mafije koje su sve na kraju morale polagati račune njemu što je postigao nasilnošću svojih ljudi koji su ga obožavali.

- OGLAS -

Moć mu je bila toliko velika da je imao odnose s tajnim službama i političarima.

Zahvaljujući svojim kontaktima obezbijedio je velike ugovore za obnovu grada Irpinije na jugu uništenog 1980. u velikom potresu s 3000 žrtava.

Ugovore za obnovu dobile su kompanije koje su kontrolirali njegovi ljudi.

Njegova vladavina obilježena je valovima ubojstava, u prosjeku 300 na godinu, a njegovo carstvo zahvaćalo je širok raspon djelatnosti od krijumčarenja cigareta od javnog sektora.

Nadahnuo je desetke knjiga pa čak i film, a tokom života je više puta ponavljao da posjeduje tajne kojima bi mogao srušiti italijansku državu.

“Bio je moćan bos, jači od premijera. Ta moć ga je držala čitavog života u zatvoru”, komentirao je za dnevnik La Stampa napuljski pisac Roberto Saviano, autore knjige Gomorra, prenosi Radiosarajevo.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA