1 C
Sarajevo
19.04.2024

MVP Hrvatske: Očekujemo osudu skupa SRS iz Srbije

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH objavilo je priopćenje u kojemu osuđuje održavanje skupa Srpske radikalne stranke pod vodstvom osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata u Vojvodini.
– Održavanje skupa na samom mjestu počinjenja zločina nedopustivo je ponižavanje žrtava i stradalnika, tisuća prognanih Hrvata, ali i svih pripadnika hrvatske nacionalne manjine koji žive u Vojvodini. Očekujemo od srbijanskih vlasti jasnu osudu ovakvih okupljanja, koja propagiraju politiku i stavove koji su nedvosmisleno osuđeni od strane Haškog tribunala i cijelog civiliziranog svijeta, kao i stvarno, a ne samo deklarativno, poštivanje prava nacionalnih manjina te spremnost za istinskim suočavanjem s prošlošću, navodi se u priopćenju.

Poražavajuće je da srbijanska država u 2019. dopušta skup istih ljudi u Hrtkovcima koji su progonili vojvođanske Hrvate, napisala je na Twitteru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u vrijeme dok se u tom selu održava kongres Srpske radikalne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojslava Šešelja.
Također je napisala da je “izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski poraz za jedno društvo, neprihvatljiv povijesni revizionizam i rehabilitacija politike kojoj nema mjesta u suvremenoj Europi”.

Podsjetila je da su “deseci tisuća vojvođanskih Hrvata morali napustiti svoje domove 1990-ih godina zbog velikosrpskog progona te djelovanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovih istomišljenika”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA