11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Holandija traži suspenziju viza Albancima

Natasha Bertaud, portparolka Evropske komisije je naglasila da će Komisija “pažljivo razmotriti sadržaj obavještenja, na osnovu relevantnih informacija”.

“Evropska komisija će sada obavijestiti Savjet ministara i Evropski parlament I obavijest će biti objekat ozbiljne procjene i analize”, naglasila je Bertaud.

Obavještenje je, prema našim izvorima stiglo 31 maja, a Evropska komisija ima mjesec dana da razmotri ovaj zahtjev.

- OGLAS -

Pokretanje ovog mehanzima od strane holandske vlade je rezultat inicijative holandskih poslanika koji su zahtjev obrazložili “značajnim povećanjem kriminalnih aktivnosti od strane albanske mafije u Holandiji i da ove kriminalne organizacije zloupotrebljavaju mogućnost putovanja kroz Evropu bez viza i tako dalje proširuju svoju mrežu krijumčarenja”.

Ovo je prvi zahtjev za pokretanje mehanizma, od kada je uvedena ova mjera 2013. Takođe se radi o prvom slučaju da jedna od zemalja Zapadnog Balkana koje su na takozvanoj “Bijeloj Šengen listi” bude u opasnosti da joj se vrati režim viza. Albanski državljani uživaju bezvizni režim od decembra 2010. godine.

Države članice mogu pokrenuti mehanizam slanjem obavještenja Komisiji u slučaju da se suoče, u periodu od dva mjeseca (u poređenju sa istim periodom prethodne godine ili posljednja dva mjeseca prije primjene mehanizma), sa jednom ili više slledećih okolnosti: značajno povećanje (više od 50%) nezakonitih migracija, prekomjernih stanara i osoba kojima je ulazak uskraćen; značajno povećanje (više od 50%) u zahtjevima za azil sa niskim stepenom priznavanja (oko 3-4%); smanjenje saradnje na readmisiji; povećan rizik za bezbijednost država članica, ili posebno ozbiljnih krivičnih dijela.

Prema proceduri, Evropska komisija mora biti obaviještena od strane jedne ili više država članica. Potom bi ova institucija trebala da procijeni da li je potrebna akcija, na osnovu relevantnih podataka i dostupnih informacija u vezi sa specifičnim okolnostima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA