Život i stil
Predivna kosa nije slučajnost, zavisi od načina i vremena pranja Frizeri Džejmi Bakel i Kristin Nerot objašnjavaju da ako kosu operete i osušite uveče, a zatim legnete da spavate, ujutru će zaista izgledati kao da je malo masna.
#

Ako perete kosu prije spavanja, možda ste primijetili da vam ujutro izgleda masnije. Stručnjaci kažu kako zapravo nije više masna već samo tako izgleda.

Radi se o tome da je tokom spavanja kosa pritisnuta na jastuk, a kako je još mrvicu vlažna, izravnaće se (spljoštiti) više nego da se normalno osušila. Zapravo, nedostaje joj volumen, a onda djeluje masnije, piše Insider.

Još je jedan razlog zašto je bolje ne prati kosu neposredno prije spavanja. Mokre vlasi su osjetljivije od suvih, a kako će se tokom noći trljati o jastuk i petljati, veća je šansa za pucanje vrhova.

Ako se ipak ne želite odreći tog zadovoljstva i navika vam je prati kosu prije spavanja, tada pripazite na nekoliko stvari:

Koristite blag šampon.
Izbjegavajte teške regeneratore.
Nježno je počešljajte nakon pranja.
Stavite na kosu nešto za podizanje volumena.
Spavajte na satenskoj ili svilenoj jastučnici

Vrhunski britanski frizer Paul Vindle otkrio je koje to greške ljudi najčešće rade kada peru kosu.

Kaže da kosu treba prati dva puta, ne jednom, ali s vrlo malim količinama šampona. Naglašava da je pravilno i dobro ispiranje jednako važno kao i šamponiranje.

"Ispiranje uklanja prljavštinu s kose, a ne šampon. Ne postoji takva stvar kao što je - previše isprana kosa. Znači, kosu treba dobro isprati", kaže ovaj stručnjak, inače suosnivač poznatog frizerskog salona "Windle & Moodie" u Londonu, prenosi Radio Sarajevo.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.