Život i stil
Preminuo Emanuel Ungaro, Francuski modni gigant
#

Emanuel Ungaro, francuski modni dizajner koji je sebe opisivao kao senzualno opsesivnog, preminuo je u 86. godini u Parizu.


Francuz se prestao aktivno baviti modom 2004. godine, a preminuo je u subotu, nakon dvije godine zdravstvenih problema.

Ungaro je rođen 1933. godine u Aix-en-Provinceu na jugu Francuske u porodici italijanskih migranata. Kad su mu bile 22 godine preselio je u Pariz gdje ga je podučavao španski dizajner Cristóbal Balenciaga.

Balenciaga je bio genije za kojeg je Ungaro jednom kazao da "nikada nisu razgovarali", a da ste "od njega morali učiti osjećaj kvaliteta".

"Bio je vrlo usamljen i vrlo tih čovjek", rekao je.

Ungaro je prvu kolekciju pod svojim brendom lansirao 1965. godine. Bila je ograničena na dnevnu odjeću, jer je njegov studio u 17. okrugu bio vrlo mali.

Izgradio je reputaciju upotrebom svijetlih boja i miješanih printova, stvarajući odjeću koja je imala senzualni starinski glamur. Zajedno s Yves Saint Laurentom pomogao je uspostavi konfekcijske odjeće kao alternative coutureu.

Njegova prijateljica i biografkinja Christine Orban jednom je napisala da je s Ungarom "senzualnost svuda".

"Emanuel stvara previše lijepu odjeću da biste je strgnuli, ali dovoljno pametnu da sugeriše da je skinete s nježnošću", napisala je Orban.

Ungaro je izgradio modno carstvo koje se proširilo na parfeme, cipele, namještaj, svijeće i čaše. Njegov brend je 1996. godine kupila porodica Ferragamo.

Zvanično se povukao 2004. godine godine sa žaljenjem što se, kako je kazao, svijet visoke mode više ne podudara s "očekivanjima današnjih žena". Iza njega su nakon smrti ostale supruga i kćerka.
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.